— Jeg sto på Skolten og tenkte at nå klarer jeg ikke mer. Jeg var fast bestemt på å gi gass der og da, fortalte mannen da han vitnet i Bergen tingrett i går.

— Han har de samme symptomene og reagerer akkurat slik kvinner som utsettes for overgrep gjør, sier mannens bistandsadvokat, Roar Vegsund.

Vakte oppsikt

5. januar i fjor fortalte BT at en kvinne var pågrepet og siktet for å ha voldtatt en mann. Det hadde knapt skjedd tidligere. Saken ble fulgt opp med debatter i både radio og tv samt i utenlandske medier. «Alle» snakket om saken, og mange lo og fleipet med at dette ikke var noe å anmelde.

— Han burde lent seg tilbake og nyte det, mente advokat Tor Erling Staff.

For mannen som hadde tatt det vanskelige valget om å gå til politiet, var saken alt annet enn til å le av. Livet hans var snudd til totalt kaos.

— Verden raste sammen. Jeg gråt og gråt. Jeg følte meg veldig sviktet av noen jeg hadde tillit til, fortalte mannen.

Kamerat av samboer

Halvannen meter unna i rettssalen satt en 23 år gammel kvinne, tiltalt som overgriper. De to kjente hverandre fra før. Hennes samboer var mangeårig kamerat av mannen.

Han måtte brette ut historien fra januar i fjor i detalj. Den sto i sterk kontrast til påstanden om at han frivillig var blitt med på sex-leken som utviklet seg hjemme hos kompisen.

Mannen hadde vært på byen. Her hadde han truffet på den 23 år gamle kvinnen og hennes 20 år eldre samboer. På vei hjem sendte mannen en melding til kompisen og lurte på om han kunne by på en kopp kaffe.

Hjemme hos kompisen ble de sittende og snakke. Så kom den 23 år gamle kvinnen hjem. Hun og samboeren hadde noe de skulle snakke ut om.

— Jeg engasjerte meg i starten, men tenkte at dette var ikke min sak. Så må jeg ha sovnet, fortalte mannen.

- Hun lå over meg

Han hevder at da han våknet lå kvinnen over ham. Hun hadde åpnet beltet og buksen og utførte oralsex. Det hele mens samboeren så på.

— Jeg våknet av noe jeg tror kan ha vært en blitz og at hun holdt på med meg. Jeg så at han holdt et kamera og var redd for at det var tatt bilder, fortalte mannen.

Senere undersøkelser har ikke avdekket at slike bilder er tatt.

Deretter oppsto det en heftig krangel. Mannen la etter hvert på dør og dro hjem til sin kone.

Hun bekrefter at han var helt fra seg da han kom hjem, og at han senere har endret væremåte. Humøret er skiftende, han er mer innesluttet og er blitt oppfarende. Det var han ikke før hendelsen.

— Når han kommer senere hjem fra jobb enn avtalt, blir jeg engstelig for ham, fortalte hun i retten.

Mannen har gått jevnlig til psykolog og har vært sykemeldt i to perioder.

— Jeg hadde ikke forestilt meg at saken ville få slik oppmerksomhet. Jeg fikk meg en knekk etter medieoppslagene, fortalte han.

Redd for å lukke øynene

Han fortalte videre hva hendelsen har gjort med ham.

— Jeg er redd for å lukke øynene. Jeg har mistet tiltroen til venner og de som er rundt meg. Jeg kan ikke forstå at de kunne gjøre noe sånt, gjentok han.

— Jeg tror retten fikk et godt innblikk i hvordan min klient har opplevd dette. Det er viktig at rettssystemet tar saker med menn involvert like alvorlig som med kvinner, sier advokat Vegsund.

— Det er blitt fleipet mye med at dette ikke var noe å anmelde. Loven er kjønnsnøytral, og det er viktig at aktørene ikke lar seg påvirke av at det tas lett på hendelsen fordi offeret er en mann.

I dag legger han ned påstand om erstatning på inntil 100.000 kroner.

<b>REAGERER:</b> - Min klient har de samme symptomene som kvinner som utsettes for overgrep. Det er ille at saken blir latterliggjort fordi offeret er mann, mener advokat Roar Vegsund (til venstre). Statsadvokat Jarle Golten Smørdal vil trolig kreve ubetinget fengsel i flere måneder for kvinnen som er tiltalt for voldtekt. FOTO: GIDSKE STARK