PAAL KVAMME

Det er bare Jor-El som vet det. At hele planeten Krypton er dødsdømt. For at ikke kryptonittslekten skal dø ut, putter han sønnen i en rakett og sender pjokken av gårde til en fjern verden som kalles Jorden.

Gutten vokser på gården til ekteparet Kent, og skjønner etter hvert at han har evner som ingen andre har. Disse må brukes til menneskehetens beste, noe den onde mesterhjernen Lex Luthor snart skal få merke. Men superkreftene må skjules. Og for å si det rett ut: Hva annet enn journalistjobb i en avis er bedre egnet til å skjule at man egentlig er Supermann?

Reddet verden

Men nå er det slutt. Det er blodig urettferdig. Etter å ha reddet verden en rekke ganger, døde Supermann i helgen.

De siste ukene har skuespilleren Christopher Reeve vært innlagt på Northern Westchester Hospital i New York, hvor han ble behandlet for stygt infiserte sår i huden. Lørdag gikk han i koma etter et hjerteattakk, og 05.30-tiden natt til søndag døde skuespilleren.

Clark Kent har skrevet sin siste artikkel i Daily Planet. Kappen har sluttet å blafre. Men ikke uten at eieren skrev seg inn i historiebøkene som selveste superhelten.

Christopher Reeve ble født i New York City 25. september 1952, som sønn av en journalist og en forfatter.

Tidlig på 70-tallet studerte han skuespilleri ved berømte Juilliard School of Performing Arts i New York. Dette sammen med kompisen Robin Williams — som han også delte leilighet med. Etter mindre roller i såpeserier fikk den ukjente skuespilleren i 1976 tilbudet om hovedrollen i den påkostete spillefilmen om Supermann.

Verdens tøffeste mann.

Superhelten som ingenting kunne ta knekken på. Bortsett fra kryptonitt.

Og hester.

Kastet av hesten

27. mai 1995 gikk det galt. En sprangridningskonkurranse utenfor Charlottesville, Virginia gikk fryktelig galt. Trebarnsfaren Reeve ble kastet av hesten, brakk nakken og ble lam fra nakken og ned. I tillegg måtte han ha maskinell hjelp for å kunne puste.

Ironisk nok var Reeve i gang med å lage en opplysningsfilm om sikkerhet på hesteryggen da ulykken skjedde.

Og det stopper ikke der. En av de siste rollene han spilte før ulykken, var en paralysert mann i «Above Suspicion» (1995). Da han så sent som i 1998, tre år etter ulykken, spilte i en ny film, var det i nyinnspillingen av Hitchcocks «Rear Window». En thriller om en rullestolsittende mann som blir overbevist om at naboen er blitt drept.

Superhelten som forsvant

Har du vært klodens største superhelt, går veien kanskje bare én vei: nedover. Etter oppfølgerne Superman II (hvorav noen sekunder ble spilt inn i Norge), Supermann III og Supermann IV hadde Reeve store problemer med å bli kvitt trikot og kappe.

Til tross for stjernen i betongen på Hollywood Boulevard, klarte Christopher Reeve aldri å markere seg som noen spesielt god skuespiller. De gode rollene uteble. Bortsett fra en rolle i James Ivorys «Remains of the day» og en ikke fullt så profilert rolle i Bobby McFerrins musikkvideo «Don't Worry, Be Happy», var Reeve lite å se.

I 1998 kom boken «Still Me». Her fortalte Reeves at han like etter ulykken vurderte å begå selvmord. Så kom han på andre tanker, og sverget på at han en dag skulle kunne gå igjen.

— Jeg nekter å la mitt handikap bestemme hvordan jeg skal leve livet mitt. Å sette seg et ambisiøst mål er en god hjelp for å bli frisk igjen.

Hjalp andre

Drømmen om en spasertur fikk han aldri oppfylt. Men i år 2000 klarte Reeve igjen å bevege pekefingeren, og han fikk også igjen litt av følelsen i flere andre kroppsdeler.

Akkurat som Supermann, brukte Reeve mye krefter på å hjelpe andre. Sammen med sin kone åpnet han i 2002 Christopher and Dana Reeve Paralysis Resource Center i New Jersey. Dette var USAs første institusjon som er spesielt dedikert til å lære paralyserte mennesker til leve mest mulig uavhengig. Her har de nasjonens største samling av paralyse-relatert forskning, og Reeve-fondet har delt ut over 22 millioner dollar til forskere.

Noen betydelig skuespiller var Christopher Reeve kanskje ikke. Men han var selveste personifiseringen av en av tidenes største tegneseriehelter.

Og, som tittelen på denne artikkelen antyder, han kunne fly. Uten kappe.

Mannen hadde faktisk flysertifikat.

Kilder: IMDB, E! online, New York Times, People

FILMEN: Der er slik vi husker Christopher Reeve: I tett trikot og supersonisk tempo, på full jakt etter nye kriser å løse.
VIRKELIGHETEN: For ni år siden ble han lammet i en rideulykke. Men akkurat som Supermann, brukte Christopher Reeve mye krefter på å hjelpe andre i samme situasjon. <p/> FOTO: REUTERS