«Siste advarsel» og «bombe». Disse ordene brukte den 55 år gamle hordalendingen da han ringte inn til Tysklands ambassade i Oslo, 22. februar i år.

Deretter brøt han forbindelsen på telefonlinjen, ifølge tiltalen mot ham. Mannen snakket med en sikkerhetsansatt ved ambassaden.

«Krenket annen stat»

En god halvtime senere ringte han opp igjen til samme ansatt. Hun fikk høre ordene «Rote Armee Fraktion», før 55-åringen igjen la på.

Begge gangene snakket 55-åringen tysk til den tyskspråkelige sikkerhetsmedarbeideren.

Rote Armee Fraktion var en vesttysk terrorgruppe aktiv på 1970-tallet. Den venstreekstreme organisasjonen sto bak en rekke drap, kidnappinger, og samarbeid om flykapringer med palestinske søsterorganisasjoner.

Det var Dagbladet.no som først omtalte saken.

Mannen bor i en av Bergens omegnskommuner, og har tidligere bodd i Bergen. Det nasjonale statsadvokatembetet har nå tatt ut tiltale mot mannen, der han er tiltalt for å ha «krenket en annen stat ved å opptre truende».

Etterforsket av PST

Dermed risikerer han i prinsippet ubetinget fengsel, og lovbruddet blir ansett så alvorlig at tiltalen er tatt ut etter ordre fra Riksadvokatens kontor. Den tyske ambassaden skal, ifølge Dagbladet, ha varslet utenriksdepartementene i både Norge og Tyskland.

Saken er siden etterforsket av PST. Saken skal gå i Oslo tingrett 3. september.

55-åringens advokat, Lars Leversen, kunne i går ikke uttale seg om saken. Statsadvokat Marit Bakkevig, som har tatt ut tiltalen, var ikke tilgjengelig.

Heller ikke hordalendingen selv var i ettermiddag mulig å nå.