Han ser ingen grunn til å trekke tilbake noe av det han har sagt i intervjuene.

— Hvorfor skulle jeg det? Det eneste jeg har sagt er at kvinner bør være varsomme og ikke oppsøke farlige situasjoner. Jeg skjønner ikke at noen kan være uenige i det.

På tynn is

— Du har vel også sagt at enkelte kvinner har et medansvar for at de blir voldtatt?

— La det være klinkende klart: Det er overgriperen som har det hele og fulle ansvaret. Men la meg stille deg noen spørsmål: Hvis du beveger deg ut på tynn is og går igjennom og drukner, har du et medansvar da, selv om kommunen ikke har skiltet skikkelig? Eller hvis du kjører på motorveien mot kjøreretningen, og kolliderer. Hva da? Jeg vil ikke gi noen skyldfølelese, jeg ber bare folk om å være fornuftige.

Da Andersen for vel ett år siden ba kvinner bli mer kritiske i valg av partner, fikk han også huden full av kjeft i mediene.

— Men jeg har en hel mappe full av brev og kort og hilsener fra folk over hele landet som var enige med meg. Denne gangen har jeg også bare fått positive reaksjoner. Mannen i gaten skjønner hva jeg mener, selv om ikke journalister og politikere gjør det, sier Andersen.

Om mannen i gaten støtter Laksevåg-lensmannen, er det vel kanskje tvilsomt om han har like stor støtte blant kvinnene. Men «sheriffen» blir lei seg hvis folk oppfatter ham som mannssjåvinist.

Skjønner ikke belastningen

— Jeg er ikke det! Og påstandene om at dette kan gå ut over tilliten til politiet, det er bare pølsevev. Jeg har vært i politiet siden 1960, og voldtektssaker har vi alltid sett meget alvorlig på. Jeg er oppriktig skremt av voldsutviklingen i samfunnet. Mitt eneste mål er å få færre voldssaker.

— Skjønner du ikke at uttalelsene dine kan være en stor belastning for voldtektsofre?

— Nei, det gjør jeg ærlig talt ikke. Hvis en kvinne blir overfalt og voldtatt på vei hjem fra byen, så kan hun umulig oppfatte det jeg sier som kritikk av henne. Men vi har også en del saker av typen der kvinnen forteller oss at «først voldtok han meg, så drakk vi kaffe, og så voldtok han meg igjen».

— Stortingsrepresentanter har oppfordret jenter om å ikke gå til deg med voldtektssaker. Bidrar du ikke nå til at enda færre jenter anmelder voldtekt?

— Det håper jeg inderlig ikke. At rikspolitikere kan tro at vi ikke tar slike saker på alvor, og attpåtil sitte i justiskomiteen, det skremmer meg. Hvis noen misforstår uttalelsene mine, så må det være fordi de ønsker å misforstå. Dyriske menn

— Er alle menn så ensporete og dyriske som du fremstiller det?

— Når Lorentzen (mannsforsker Jørgen Lorentzen, red.anm.) sier at jeg fornærmer menn, så må man huske på at hans syn er generelt betinget, mens mitt er situasjonsbetinget. Jeg snakker ikke om vanlige, edru mennesker, men om fester og nachspiel i tung rus. Lorentzen lever i sin beskyttede akademiske verden oppe på Nygårdshøyden. Jeg har over 40 års erfaring fra politiet.