Paul Sigve Amundsen

Klokken 04.40 om morgenen treffer 21 våtdrakter vannflata ved 400 meters dyp i Eidfjorden. 3, 8 kilometer senere stiger denne mannen opp fra strandkanten og rister av seg saltvannet. Han og resten av mennene skal videre. De skal legge seg på to hjul opp Måbødalen mot Hardangervidda.

Og hvorfor i all verden skal de det? Det er en strålende julihelg i Hardanger. Det er høysesong for late dager og helt andre aktiviteter enn denne. Har de ikke annet å gjøre enn å kjempe mot sine egne fysiske og psykiske tålegrenser?

21 jernmenn er denne helgen på jakt etter verdens hardeste triatlonløype med total lengde på 22,6 mil. Eidfjord-testen starter på 0 meter over havet i vest og ender på 1883 meter på Gaustadtoppen ved Tinn i Rjukan. Den største risikoen ligger i sykkeletappen. Det er noen voldsomme nedoverbakker mot Numedalen der man kan komme opp i 70-90 kilometer i timen. Er underlaget løst, er det lett å velte. Det gjelder å ta kontrollen over elementene, å vise hvem som regjerer over hvem.

Mannen som stiger opp fra fjorden denne morgenen i Eidfjord, har en amerikansk marineoffiser å takke for påfunnet. I 1977 havnet offiser John Collins i en voldsom krangel med noen kolleger ved den amerikanske basen på Hawaii. Krangelen dreide seg om hvilken av de tre idrettsutøverne som er den tøffeste; svømmeren, syklisten eller løperen. Bakgrunnen for diskusjonen var tre årlige konkurranser på øya Ohahu: 3800 meter svømming i tøffe farvann ved Waikiki, 180 km sykkelritt rundt Ohahu, og Honolulu maraton.

Det ene førte til det andre og krangelen endte til slutt i en kombinasjon av de tre, hver for seg, tøffe øvelsene.

Sommeren 2003 gjorde trekampen sitt inntog i Eidfjord. Der var også BT-frilanser Paul Sigve Amundsen, på rett sted til rett, tid og fanget inn den trolske stemningen i morgentimene.

Paul Sigve Amundsen fikk fredag førstepremien under utdelingen av Årets Bilde i kategorien «Dokumentar Norge». Vi gratulerer Paul Sigve med premien!