THOMAS RECKMANN

I flere måneder har Den internasjonale olympiske komité (IOK) arbeidet for at internasjonale dopingregler skal gjelde under OL i Torino neste måned. IOK-president Jacques Rogge har til og med appellert til den italienske statsministeren Silvio Berlusconi. Men anstrengelsene har vært fånyttes.

— Regjeringen har avvist IOKs anmodning om at våre dopingregler skal opphøre midlertidig. I Torino er det italiensk lovgivning som gjelder, også under OL, slår Torinos statsadvokat, Raffaele Guariniello, fast overfor Bergens Tidende.

Risikerer fengselsstraff

Raffaele Guariniello er mannen bak Italias tøffe dopinglov. Den største forskjellen i forhold til internasjonale dopingregler er at utøvere som har brukt ulovlige midler, kan idømmes fengselsstraff i inntil tre år. Den hardeste straffeutmålingen i IOKs regelverk - som stort sett gjelder i resten av verden utenfor Italia - er to års utestengelse fra all idrett. Og ingen trussel om fengsel.

Lederen i Det internasjonale skiforbundet, Gian Franco Kasper, har tidligere uttrykt bekymring for de italienske dopinglovene. Ingen sier det rett ut, men man risikerer at trusselen om fengselsstraff for utøvere som fusker, kan få noen til å avstå fra å delta i OL.

Guariniello mener diskusjonen om de italienske dopingreglene er overdrevet.

— Hvis for eksempel en norsk langrennsutøver tester positivt, kan han eller hun fritt reise hjem etter lekene. Men personen kommer til å bli stilt for retten i Italia og må senere møte for en italiensk domstol.

Ingen fengslet hittil

Risikoen for å bli idømt fengselsstraff er størst for utøvere som er blitt tatt i doping tidligere. Statsadvokat Guariniello kan fortelle at de italienerne som hittil er blitt dømt etter den nye loven, har sluppet fengsel, fordi de har vært førstegangsforbrytere.

— Loven er fortsatt fersk. Diskusjonen om hva som kreves for å havne i fengsel, er teoretisk. Men utøvere som dømmes for andre gang vil definitivt fengsles, slår statsadvokaten fast.

Italia er et av de mest ambisiøse landene i kampen mot dopingondet. Hvert år blir det tatt 10.000 prøver, noe som er mange flere enn det Norge kan vise til.

Beordret razziaer

Raffaele Guariniello er en frontfigur i antidopingarbeidet. På veien til hans kontor i Palazzo di Giustizia går BTs reporter og fotograf igjennom en sikkerhetskontroll som er like omfattende som på en hvilken som helst flyplass. Kontoret er nedlesset med svære papirstabler. Herfra har han blant annet beordret razziaer mot dopinglaboratoriet til Den italienske olympiske komiteen i Roma og mot fotballaget Juventus i hjembyen.

Undersøkelsen av dopinglaboratoriet viste at fotballspillere ikke testes - en skandale som gjorde at flere sjefer fikk sparken. Under razziaen på Juventus' treningsanlegg fant man elleve ulike forbudte legemidler.

Aksjonen mot Juventus resulterte i en rettsprosess som har pågått i flere år. Så sent som i forrige uke ble klubbens leger frikjent. Guariniello overveier nå om han skal anke til Italias høyesterett.

- Underlig signal

Om noen uker får vi vite hvor mange som blir tatt i doping under OL. Og Guariniello er klar til kjøre de kommende prosessene etter italienske dopinglover. Han synes IOK har opptrådt klossete.

— Jeg undres på om de innser hvilke signaler de sender ut når de ber om at gjeldende lover midlertidig opphører fordi det er OL. De burde vært takknemlige for at vi tar dopingproblemet på alvor, sier Guariniello.

DOPINGANKLAGER: Statsadvokat Raffaele Guariniello i Torino var sentral da Italias strenge dopinglover ble utformet. Han vil ikke nøle med å reise tiltale mot dem som blir dopingtatt i OL. FOTO: DESIRÉE ÅSTRÖM