Mandag ber politiet om at mannen, som er i begynnelsen av 50-årene, blir varetektsfengslet. Han ble tatt av politiet inne på Fleischer's Hotel fredag formiddag, på et sted vekke fra hotellets fellesområder.

— Jeg kan bekrefte at den pågrepne mannen jobbet ved hotellet. Han skal ha brukt en kjøttøks, etter det jeg har fått opplyst, sier politiadvokat Ørjan Ogne, ansvarlig jurist for saken.

Fredag kveld sier Gerd Karin Ohnstad Tønjum, som eier hotellet sammen med sønnen Erik, at «det går bra med ham».

«GRUSOMT»: - Det som skjedde er helt grusomt, sier Gerd Karin Ohnstad Tønjum. Hun er er mor til økseskadede Erik Fleischer Tønjum, som hun eier hotellet sammen med. ARKIVFOTO: ARNE HOFSETH

— Ja, takk og pris. Han har fått seg et kutt i halsen, men ikke så alvorlig. Vi trodde Erik skulle komme ut fredag kveld, men trolig skjer det lørdag morgen, sier Ohnstad Tønjum. Hun forteller at sønnen ble sydd og behandlet litt utpå dagen fredag.Hun ønsker ikke å kommentere at den arresterte jobbet ved hotellet.

- Hva tenker du om det som skjedde?

— Det er helt grusomt.

Væpnet utrykning

Dramaet på Voss' mest kjente hotell ble meldt i 10-tiden fredag. To politipatruljer, den siste av dem bevæpnet, rykket ut.

Angrepet på Tønjum kom brått på, men ansatte på hotellet fikk fort avvæpnet mannen, som da var forholdsvis rolig. Politiet kalte pågripelsen udramatisk.

Hotelldirektør Erik Fleischer Tønjum (45) ble fraktet til Voss sjukehus med lettere skader i form av et kutt i halsregionen. Fredag ettermiddag sa Fleischer Tønjums samboer, Alette Hjelmeland, at de har hatt englevakt. Hjelmeland er markedssjef på mannens hotell.

— Jeg vet ikke omfanget av skadene, men han har allerede bedt om PC så han kan jobbe fra sykesengen. Så formen er ok. Men det var en alvorlig hendelse, fortalte hun til BT fredag ettermiddag.

Tatt til Bergen

Den arresterte mannen, i begynnelsen av 50-årene, ble tatt med til politihuset i Bergen. Fredag ettermiddag ble han avhørt der, av etterforskere fra voldsavsnittet i Bergen.

— Siktede blir sittende til mandag og skal etter planen fremstilles for varetektsfengsling da. Han er siktet for drapsforsøk, sier vakthavende jurist i Hordaland politidistrikt, politiadvokat Laila Skeide. - Hva har han sagt i avhør? Har han erkjent noen form for skyld?

— Jeg vil ikke gå inn på detaljer fra avhøret, sier Skeide.

Mannen fikk fredag kveld oppnevnt bergensadvokat Beate Hamre som forsvarer. Tidlig fredag kveld kunne hun ikke si noe om saken.

— Jeg var ikke til stede under avhøret og kjenner ikke saken godt ennå. Jeg kan ikke si noe om omstendigheter eller hvordan han stiller seg til straffskyld, sier Hamre til BT.

«Kjenning»

Fleischer Tønjums samboer, Alette Hjelmeland, sier ingen andre ansatte eller gjester var truet av hendelsen.

— Når folk gjør noe slikt, tenker jeg at det ligger en personlig tragedie eller psykiske plager bak. Jeg håper gjerningsmannen blir godt ivaretatt, sier Hjelmeland.

Hun er glad for at angrepet ikke skjedde i fellesarealene og etter at frokosten var ferdig. Da ville det vært mange gjester til stede. Hjelmeland ønsker ikke å si noe mer om gjerningsmannen, annet enn at han er en kjenning av hotellet.

— Driften går som normalt og det virker som om de ansatte takler dette greit. Vi arrangerer et allmøte der også bedriftshelsetjenesten stiller, i tilfelle folk har behov for bistand, sa Hjelmeland fredag ettermiddag.

Ivar Hellene, lensmann på Voss, sa fredag ettermiddag at han ikke vet hvor gjerningsmannens øks kom fra.

Sikret spor på hotellet

Ved 11-tiden fredag var tre politimenn inne på hotellet og sikret spor i en hotellkorridor. Politiet på Voss får bistand fra kriminalteknikere i Bergen i den videre etterforskningen.

Fredag ettermiddag var det uklart for lensmann Hellene hvilken tilknytning siktede hadde til hotelldirektøren.

— Vedkommende er ukjent for meg.

SIKRER: I 11-tiden fredag sikret politiet spor inne på hotellet. Her bærer politibetjent Audun Høyland ut gjerningsmannens eiendeler.
ARNE HOFSETH