– Båten skulle legge ut noen salutter i sjøen, og mye tyder på en av sprengladningene ble hengende fast i båten. Da båten skulle kjøre av gårde, ble den nærmest sprengt, sier operasjonsleder Harald Aase i Haugalandet og Sunnhordland politidistrikt.

Ordfører Magne Rommetveit: Verst tenkelige start på dagen

Det var Willy Brask, en 51 år gammel mann fra Stord som omkom i ulykken. Det var fire personer om bord.

Så ulykken

– Avdødes 17 år gamle sønn var med, og en kamerat av avdøde, i tillegg til en journalist, sier operasjonsleder Harald Myklebust i Haugalandet og Sunnhordland politidistrikt. Ingen av de tre andre ble alvorlig skadet i eksplosjonen.

– Avdødes kamerat har fått mindre skader i en finger, sier Myklebust.

Ulykken skjedde i Leirvik havn på Stord klokken 07.00 i morges. Hans-Jacob Meland sto på terrassen og tok bilder av salutten da den tragiske ulykken skjedde.

– Jeg pleier å stå på terrassen og se salutten. Det er en båt som går ut og slipper dynamitt bak seg, og det pleier alltid å være god avstand før salutten går av. Men denne gangen gikk den av helt inn i hekken på båten, sier Meland.

Ladninger på isopor

Eksplosjonen skjedde helt inne i Leirvik havn.

– Jeg forsto ikke hvor dramatisk det var før jeg lastet ned bildene, og så båtrester som fløy til himmels, sier Meland.

Den ene av de fire i båten var en journalist fra Haugesunds avis, som skulle skrive en reportasje om feiringen.

– Han er ikke fysisk skadd, men det er klart at ulykken har gått sterkt inn på ham. Han er nå hjemme hos familien etter å ha vært på sykehuset for en sjekk, sier vaktsjef Einar Tho i Haugesunds avis.

Ifølge politiet var det plassert sprengladninger på isopor, som skulle flyte i sjøen. Trolig har den ene ladningen hektet seg fast i båten før den gikk av.

– Det skulle detoneres ni sprenglegemer. Det gikk galt med nummer fire. To ble funnet i båten etter ulykken, mens tre drev i sjøen. Ett av dem la seg til under kaien, som måtte evakueres, sier Myklebust.

Evakuerte gjestehavnen

Båten sank ikke etter eksplosjonen, men ble tauet inn til havnen, som umiddelbart ble tømt for folk og fritidsbåter.

– Vi regnet det ikke som sannsynlig at sprenglegemet ville gå av under kaien, men vi kunne ikke ta noen sjanser når ett hadde eksplodert, og vi ikke visste årsaken til det, sier Myklebust.

En sprengbas fra Stord og kystvaktskipet «Garsøy» ble tilkalt. Forsvaret ble også kalt ut til Leirvik for å undersøke sprengstoffet nærmere. Klokken 11.20 ble sperringene opphevet på kaien, etter at ladningen ble hentet opp av Brannvesenets dykkere.

Politiet etterforsker ulykken, og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er også varslet.

– Preger dagen

Ulykken har naturlig nok preget 17. mai-feiringen på Stord, men de planlagte arrangementene vil gå som planlagt.

– Morgenarrangementene var allerede i gang idet en fikk kjennskap til ulykken, så de gikk som planlagt. Jeg har vært i kontakt med sykehuspresten som har hatt samtaler med de pårørende og fått klart uttrykt fra dem at de ønsker at 17.-mai-feiringen ikke skal avlyses, men gå som planlagt, sier ordfører Magne Rommetveit (Ap).

Dødsulykken vil likevel bli markert i løpet av dagen.

– Det som er naturlig og som er blitt gjort, er at de ulike delene av arrangementene blir oppfordret til å si noe om dette. Vi kjører arrangementene som planlagt, men viser til den tragiske ulykken som var innledningen til dagen, sier Rommetveit.

Det avgjørende for 17. mai-komiteen og ordføreren har vært de pårørendes ønsker.

I forfjor skjedde en liknende ulykke i Måløy, da en kasse med dynamitt eksploderte under en båt i havnebassenget. Også da ble det sprengt hull i skroget, men de to mennene om bord slapp fra det med livet i behold.

EN OMKOM: Ulykken skjedde i forbindelse med utlegging av 17. mai-salutter.
HANS-JACOB MELAND
Fire personer var ombord i båten da eksplosjonen skjedde.
Hans-Jacob Meland
Den omkomne ble brakt på land kort tid etter ulykken.
Marius Knutsen / Bladet Sunnhordland
Et sprenglegeme drev inn under kaien, og ble fjernet av Brannvesenets dykker like før klokken 11.
OVE OLDERKJÆR
Ulykkesbåten ble slept til kai i Leirvik etter eksplosjonen.
OVE OLDERKJÆR
Lensmann Odd Harald Hovland på kaien i Leirvik, som ble evakuert i formiddag.
OVE OLDERKJÆR
Kaien ble avsperret av politiet.
OVE OLDERKJÆR