Episoden med guttene skjedde i Sund på Sotra torsdag kveld, ifølge politiet mens de to kameratene var på vei fra kafeen på Glesnes kai mot der de bor.

— En stor, hvit bil stoppet og spurte om den ene gutten ville ha en film, sier Per Algrøy, fungerende lensmann for Sotra, Øygarden og Askøy.

Det er naturlig at folk blir redde

Per Algrøy, fung. lensmann

— Mannen var ikke ute av bilen, og det var ikke noe spesielt med måten han snakket til gutten på. Men gutten ble redd og løp vekk sammen med kameraten med en gang, sier Algrøy.

Politiet har ingen beskrivelse av sjåføren i Sund, og kun en dårlig beskrivelse av bilen.

Fem episoder på tre dager

BA.no var først ute med å omtale guttenes skremmende opplevelse i Sund.

Siden tirsdag er dette den femte episoden med angivelige lokkemenn, blottere eller angripere som slår til mot barn eller ungdom på Sotra:

— Det er mye snakk om lokkemenn og overfall nå. Det er naturlig at folk blir redde, men jeg håper ikke det skaper unødig frykt, sier lensmannen til BT.

Balansegang

Han sier samtidig at det er en balansegang.

— Overfokusering kan skape frykt. Samtidig synes jeg det er greit å få ut informasjon, sier Algrøy.

Torsdag har Sotra- og Øygarden-politiet vært rundt omkring på skoler i distriktet, og også vært på åstedet for den anmeldte blottingen på Ågotnes. Der har de også gjort en rundspørring i de nærmeste husene.

Som politiet sa til BT tidligere i dag, ser de ingen kobling mellom blottingen og episodene den 15 år gamle jenten ble utsatt for i samme kommune. Årsak: Signalementene er for ulike.

— Vi vet ikke hvem blotteren er. Med opplysninger - om alder, klær og område - tyder på en eldre mann med lokal tilhørighet. Vi har sjekket noen kandidater ut av saken, men ikke kommet nærmere noen løsning, sier Algrøy.

Venter på DNA-svar

Lensmannen har heller ikke noe nytt å melde om den angivelige lokkingen av den 10 år gamle gutten i Fjell.

I overfallssaken mot 15-åringen har politiet et håp om at biologisk materiale fra gjerningsmannen kan ha festet seg på jentens klesplagg.

— Klær hun hadde på seg da mannen tok tak i henne, har vi sendt til analyse ved Folkehelseinstituttet. Men vi har ikke fått noen tilbakemelding derfra ennå.

Om overfallet mot 15-åringen i Fjell kan ha noen kobling til angrepet på jevnaldrende Synne Vines i Kanadaskogen i Bergen, som skjedde 16. august, er noe politiet nå anser som en mer teoretisk mulighet.

— Det er ikke kommet frem noe som verken styrker eller svekker den muligheten. Det er noe vi holder åpent og ikke kan utelukke helt, avslutter fungerende lensmann Per Algrøy.

FEM EPISODER: Disse tre overfalls- og lokkeepisodene skjedde på Sotra tirsdag denne uken. Siden har det skjedd ytterligere to episoder med små barn involvert.
Heidi Grotle