Tilropet til Hennica og hennes to venninner kom da politiet jaktet på en eller flere mulige voldsmenn — etter et voldsomt slagsmål på Nygårdshøyden mandag kveld.

— Jeg og to venninner satt på en benk bak HF-fakultetet. Plutselig var det veldig mye sirener og noe rasling fra buskene nedenfor oss, forteller Hennica Westheimer (32) til bt.no.

Slåsskampen ble av vitner omtalt som et mulig oppgjør i narkomiljøet. Politiet selv meldte om at det muligens var blitt brukt kniv i bataljen.

En mann ble slått bevisstløs og måtte til legevakt. To menn ble pågrepet, og dagen etter hendelsen gikk politiet bort fra at det var våpen inne i bildet.

Mann kom krypende

Like etter at de tre venninnene hørte raslingen fra buskene, kom det en mann krypende opp en fjellskrent like ved der de satt.

Poenget er ikke om mannen var farlig eller ikke. Han kunne ha vært det.

Hennica Westheimer (32)

— Samtidig kom det en politidame løpende, ganske stresset. «Stopp han der», ropte hun til oss et par-tre ganger, sier Westheimer.

32-åringen sier de ble ganske oppskjørtet over hele situasjonen.

Én av venninnene gjemte seg litt unna. Den andre gjorde et halvhjertet forsøk på å stille seg i veien for rømlingen, mens Westheimer løp etter mannen på litt avstand - før hun mistet ham av syne.

— Vi er så pass lure at vi skjønte at vi ikke bør stoppe en mulig kriminell med politifolk etter seg.

— Jeg skulle gjerne stoppet ham hvis jeg var stor og sterk. Men det er jeg ikke, sier Westheimer.

- Underlig

Hun og venninnene synes oppfordringen fra politikvinnen var underlig og overraskende. Westheimer er jurist, og reagerte med en gang på politiets fremgangsmåte.

Når det gjelder å gripe inn, så er det vår oppgave å pågripe mennesker

Bengt Angeltvedt, leder patruljeseksjonen, Bergen sentrum

— Vi synes ikke det var så lurt av henne å be oss om å stoppe ham. Vi har alle bakgrunn fra jobbing i butikk og bar. Det vi lærte der, på forskjellige kurs, var at vi ikke skulle prøve å stoppe ransmenn eller skurker, sier Westheimer.

— Poenget er ikke om mannen var farlig eller ikke. Han kunne ha vært det.

- Ikke det lureste

Bengt Angeltvedt, leder for politiets patruljeseksjon i Bergen sentrum, sier han har snakket med polititjenestekvinnen om saken.

— Jeg ser ut fra loggen at det sannsynligvis dreier seg om episoden fra Villaveien. Politikvinnen husker situasjonen, og er kommet frem til at det egentlig ikke var så lurt det hun gjorde.

Han sier dette var en situasjon der det kunne oppstått fare.

Vi er så pass lure at vi skjønte at vi ikke bør stoppe en mulig kriminell med politifolk etter seg

Hennica Westheimer

— Med utgangspunkt i en melding om slåssing og en gjerningsmann som stikker, så er ikke «Stopp ham» det lureste man kan si, erkjenner Angeltvedt.

— Vi er avhengig av observasjoner fra publikum. Men når det gjelder å gripe inn, så er det vår oppgave å pågripe mennesker, sier Angeltvedt.

«Stresset situasjon»

Patruljesjefen sier man aldri helt kan vite hvem man jakter på, hvor farlig vedkommende er - og hva de har på seg.

— Oppfordringen om å stoppe mannen kom i en stresset situasjon der tjenestekvinnen gjerne ville fange vedkommende mann, men så at han løp fra henne.

— Men det var likevel ikke særlig lurt. Mannen kunne ha vært av en sådan art at menigmann ikke burde stoppe ham, sier Angeltvedt.

Var feil mann

Ifølge ham viste rømlingen seg å være feil mann i forhold til slagsmålet.

— Det var ikke ham vi egentlig var ute etter. Men vi tar likevel selvkritikk. Denne situasjonen vil bli brukt i intern evaluering og læring, sier Angeltvedt.

REAGERER: Hennica Westheimer er jurist. - Jeg reagerte umiddelbart på at politiet ba oss stoppe en potensielt farlig mann, sier hun. Nå får hun medhold i at politikvinnens fremgangsmåte ikke var den lureste.
PRIVAT