Natt til 17. september i fjor ble en 42 år gammel mann stoppet i døren på utestedet Scotsman. Han ble nektet inngang og havnet etter hvert i et basketak med tre dørvakter fra Vaktvesenet AS, tidligere Bergen Vaktvesen.

Dunket hodet i bakken

I tiltalen statsadvokaten nylig har tatt ut mot to av de tre vaktene, står det beskrevet hvordan de skal ha presset 42-åringen med stor kraft i bakken, slått ham flere ganger i ansiktet med knyttet hånd og dunket hodet hans i asfalten og satt på ham håndjern.

Videre står det hvordan 42-åringen fikk mulig brudd i ribben, store bloduttredelser i bakhodet og at han fikk slått løs en tann i underkjeven.

Det mest alvorlige tilfellet i tiltalen er skadene 42-åringen fikk i kneet etter at vaktene skal ha bøyd den høyre foten hans, slik at han fikk brist i fremre og bakre korsbånd og brist i et leddbånd i høyre kne.

42-åringen var innlagt 12 dager på Haukeland og ble seinere sendt to uker på Nordås behandlingssenter for opptrening av kneet.

Redd han aldri blir bra

I dag sier 42-åringen at han fortsatt har problemer med kneet.

— Jeg er redd jeg aldri kommer til å bli helt bra igjen. Jeg går fortsatt på tabletter etter det som skjedde, sier han.

42-åringen var sammen med to andre kamerater da han ville inn på Scotsman.

— Jeg ble stoppet i døren av en av vaktene. Jeg kom med et skjellsord, vi kranglet og til slutt kom han bort til meg med to andre vakter og sa at «nå tar vi ham». Jeg har aldri opplevd slik behandling av noen dørvakter, sier 42-åringen.

- Minner om mishandling

De to dørvaktene på 27 og 37 år forsvares av advokat Per Magne Kristiansen.

— Om man bare ser på tiltalen, så er det ingen tvil om at dette er en alvorlig sak. Behandlingen kan minne om ren mishandling, sier Kristiansen.

Han understreker likevel at dørvaktene har en helt annen versjon av hva som skjedde.

— Dette var en person som var provoserende og til sjenanse for de andre gjestene. De skadene han har fått er alvorlige, men kan like gjerne være et utslag av oppførselen til en rabiat mann på byen. Vaktgrepet som ble tatt rundt foten, var for å roe ham ned og få kontroll, sier Kristiansen.

Mistet godkjenning

De to vaktene mistet godkjenningen som dørvakt 22. mai i år. Begge er fortsatt ansatt i Vaktvesenet. 27-åringen er sykmeldt, mens 37-åringen fortsatt jobber som dørvakt.

— De har mistet godkjenningen, men avgjørelsen har fått oppsettende virkning, slik at avgjørelsen ikke trer i kraft, før saken er ferdig behandlet, sier politiadvokat Erik Johnstad i Hordaland politidistrikt.

Ledelsen i Vaktvesenet mener det ikke er grunnlag for å gi de to karantene.

— De har begge en helt annen versjon av det som skjedde, enn hva som kommer frem i tiltalen, sier Tonje Elisabeth Peersen, presseansvarlig i Vaktvesen AS

I tillegg til volden mot 42-åringen er den yngste av de to vaktene, også tiltalt for å ha slått en gjest utenfor Dr. Livingston i ansiktet med knyttet hånd.

Siv Dolmen