— Det er tatt ut drapstiltale for den ene siktede i saken, bekrefter politiadvokat Janne R. Heltne overfor BT.

Min klient har hevdet nødverge hele tiden

Ole-Petter Grythe Hoff, forsvarer for drapstiltalt 42-åring

Avdøde ble funnet utendørs med store ytre skader - blodig på store deler av overkroppen. Politiet gikk tidlig ut med at avdøde var utsatt for massiv vold.

Anbefalte drapstiltale for alle

Da politiet var ferdig med sin etterforskning, i november i fjor, sendte Heltne saken til statsadvokaten i Hordaland.

Politiet anbefalte å tiltale alle de tre siktede for forsettlig drap eller medvirkning til drap.

Nå har Riksadvokaten avgjort saken, slik prosedyren er i de mest alvorlige straffesakene.

Ifølge Heltne har Riksadvokaten valgt å tiltale den ene av de tre mennene for forsettlig drap.

De to andre er ifølge henne tiltalt etter en langt mildere paragraf, straffelovens paragraf 139. Den handler om å unnlate å prøve «å avverge en straffbar handling eller følgene av den».

Avvergingsplikten gjelder flere titalls spesifiserte forhold i straffeloven, og nær sagt selvfølgelig: Den gjelder også drap.

— Strafferammen for dette forholdet er ett års fengsel. Det vil si at vi har måttet løslate de to som er tiltalt for dette, siden de har sittet over ett år i varetekt, sier Heltne.

Hevder nødverge

Forsvarer for 42-åringen som nå må svare for drap, advokat Ole-Petter Grythe Hoff, hadde mandag formiddag ikke sett tiltalen.

— Jeg kan ikke kommentere noe som helst foreløpig. Min klient har hevdet nødverge hele tiden, og det er ikke noen endring i den forklaringen, sier Hoff.

Advokat Steinar Moritz Andersen forsvarer den yngste av de tiltalte, en 40-åring. Forsvareren er ikke overrasket over Riksadvokatens avgjørelse.— Vi har ment hele veien at det ikke en gang har vært skjellig grunn til å mistenke min klient for medvirkning til volden, sier Andersen.

- Skjønner hvorfor løslatt

Han bekrefter at 40-åringen har vært på frifot siden midten av sist uke.

— Jeg har ikke gått gjennom detaljer i tiltalen med ham. Men han skjønner hvorfor han er løslatt, sier Andersen.

Forsvareren til den tredje tiltalte, Fredrik Verling, sier hans klient er fornøyd med at det ikke ble tatt ut tiltale for drap.

— Ut fra bevisbildet i saken er Riksadvokatens avgjørelse ikke overraskende, sier Verling.

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen i Hordaland vil ikke kommentere saken før han vet fra politiet om tiltalene er forkynt for de tre.

DRAPSSAK: Den omkomne mannen ble funnet i en hage ved en trevilla på Wergeland i november 2013. Nå har Riksadvokaten valgt å drapstiltale en mann i 40-årene. Riksadvokaten fant ikke grunn til å tiltale to medsiktede menn for å ha medvirket til drap. De er i stedet tiltalt for et langt mildere forhold. ARKIVFOTO: Rune Sævig