I den enstemmige dommen fra Bergen tingrett blir mannen også dømt til å betale nær en halv million kroner i erstatning til de tre kvinnene.

De tre voldtektene har fellestrekk, noe dommerne omtaler som 38-åringens «modus»: Kvinnene, som alle er bekjente av 38-åringen, ble voldtatt mens de sov eller var ute av stand til å motsette seg handlingene på grunn av beruselse.

«Til tross for at han både ble anmeldt etter første gang, og andre gang, valgte tiltalte å fortsette med denne aktiviteten,» heter det i dommen.

To av voldtektene skjedde hjemme hos de fornærmede, mens den ene voldtekten skjedde hjemme hos 38-åringen.

Voldtatt rett for bryllupet

Den første voldtekten skjedde høsten 2009. Etter en bytur hadde 38-åringen fått lov til å overnatte på gjesterommet hos en kvinnelig kollega. I stedet gikk han inn på kvinnens soverom og voldtok henne mens hun sov.

Voldtekten ble anmeldt, men saken ble henlagt etter bevisets stilling.

Våren 2010 ble en kvinne og hennes samboer med hjem til 38-åringen etter en tur på byen. Paret la seg til å sove på soverommet hans. 38-åringen voldtok kvinnen mens hun sov ved siden av samboeren sin.

Voldtekten skjedde like før paret skulle gifte seg, og i retten forklarte kvinnen at «det som skulle være vår fineste tid i livet, ble ødelagt».

Igjen ble mannen anmeldt, og igjen ble anmeldelsen henlagt.

Ett år senere var mannen på besøk hos en kvinnelig kollega. De spiste og drakk vin. Hun ba tiltalte om gå hjem da hun skulle legge seg, men låste ikke døren ettersom samboeren skulle komme hjem.

Hun våknet senere av at 38-åringen forgrep seg på henne.

Da voldtekten ble anmeldt, ble etterforskningen av de to tidligere sakene gjenopptatt, og mannen er nå dømt for de tre voldtektene.

38-åringen vil anke dommen

Mannen erkjente seg ikke skyldig, og sa i retten at samtlige tilfeller skjedde frivillig, men ble ikke trodd. Dommerne mener de fornærmedes forklaringer er troverdige og at de støttes av andre vitneforklaringer og øvrige bevis.

«Han visste at dette var helt uakseptable og uønskede handlinger han gjorde mens de fornærmede sov, og mens de således var ute av stand til å motsette seg handlingene hans,» heter det i dommen.

Mannen er dømt til seks års fengsel, hvorav to år er gjort betinget. Han må betalte totalt 425.000 kroner i oppreisningserstatning til de tre kvinnene. 38-åringens forsvarer, Line Ingebrigtsen, sier at mannen vil anke dommen.

— Han mener seg uskyldig dømt, og mener at han ikke var klar over at de sov. Han mener også at straffen er for streng og at størrelsen på erstatningskravene er for høye, sier Ingebrigtsen.

Jannicke Keller-Fløystad, bistandsadvokat for de tre kvinnene, sier at hennes klienter er fornøyde med dommen.

— Det viktigste for dem er å bli trodd. Men rettssaken har vært belastende for dem, og det blir tøft å gå gjennom en ny runde dersom det blir en ankesak, sier Keller-Fløystad.