Det er påtalemaktens versjon av hva som skjedde under Nordea-ranet i Åsane i fjor høst. Ranet skjedde om formiddagen den 10. oktober. Påtalemakten har nå tatt ut tiltale mot 24-åringen.

«Halshuggingsøks»

Tiltalen gjelder grovt ran, med 12 års fengsel som øvre strafferamme. Ifølge tiltalen var utbyttet 148.250 kroner. Men raneren ble pågrepet etter kort tid, og pengene kom til rette.

— Øksen han brukte kalles en vikingøks. Etter mitt syn ser den ut som en sånn gammeldags halshuggingsøks, med stor bue, forklarer politiadvokat May-Britt Erstad. Hun er aktor i den kommende rettssaken mot 24-åringen.

- Ekstra skremmende

— Raneren holdt øksen i huggestilling, sa vitnet Ronny Ottesen til bt.no like etter ranet, som utløste en storstilt politijakt i bydelen.

Lederen for Nordea-kontoret som ble ranet, Linda Liljedahl, var selv til stede den oktoberdagen raneren slo til.

— Opplevelsen ble nok ekstra skremmende med det våpenet som ble brukt. Øksen virket fryktinngytende, både på ansatte og kunder som så den, sier Liljedahl til bt.no.

Ifølge henne har de ansatte vært på jobb hele tiden etter ranet.

— Oppfølgingen har vært god. Bedriftshelsetjenesten og ledelsen har fulgt de ansatte tett opp. Vi er kommet godt gjennom episoden, sier Liljedahl.

Loppet innskuddsmaskin

Ved en skranke holdt 24-åringen, ifølge tiltalen, frem en bag mot en bankansatt kvinne i 50-årene. Han skal skal ha ropt «Fyll den opp!», «Få alle pengene!» eller noe lignende, men uten å få noe penger i den kontantløse skranken.

I stedet fikk 24-åringen, stadig ifølge tiltalen, den bankansatte med seg ned i første etasje - for å låse opp innskuddsmaskinen.

— Derfra fikk han med seg i overkant av 148.000 kroner, sier politiadvokat Erstad.

- Tilregnelig

24-åringen som nå må møte i retten med en ranstiltale mot seg, er blitt såkalt prejudisielt observert.

— Konklusjonen var at han er tilregnelig, og at det ikke er behov for en full judisiell undersøkelse av ham, sier Erstad.

I tingretten er det satt av to dager til ranssaken i slutten av mars.