Det var 24 år gamle Tomas Lekeckas fra Litauen som omkom i arbeidsulykken i Hyllestad i Sogn og Fjordane onsdag kveld, opplyser politiet.

— De nærmeste pårørende i Litauen ble varslet onsdag kveld, sier Atle Førde, lensmann i Høyanger.

Lekeckas arbeidet på en fiskemerd på Marine Harvest sitt anlegg utenfor Tveit i Bøfjorden da ulykken skjedde onsdag ettermiddag. 24-åringen gjorde arbeidsdykk sammen med en annen dykker, og hadde også en hjelpemann på land, fortalte operasjonsleder Wenche Hope i går.

Hjelpemannen ante uråd da den Lekeckas ble lenge i sjøen.

Var under i 15-20 minutter

Ifølge lensmann Atle Førde viser de foreløpige undersøkelsene at 24-åringen hadde vært et drøyt kvarter i vannet da kollegaen skjønte at noe var galt.

— Fra vedkommende gikk ned og til man begynte å ane at ting ikke var som de skulle, skal det ha gått rundt 15-20 minutter, sier han.

De to arbeidskollegaene fikk Lekeckas på land før helsepersonell nådde frem. Mannskaper fra luftambulansen forsøkte gjenopplivning, men måtte gi opp og til slutt erklære ham død.

24-åringen er sendt til Gades institutt i Bergen, og blir trolig obdusert der i morgen.

Årsaken til ulykken er foreløpig ukjent.

Politiet og Arbeidstilsynet samarbeider om etterforskningen.

— Vi kan foreløpig ikke si noe om hva som skjedde. Vi må avvente obduksjonsrapporten og tekniske undersøkelser før vi kan danne oss et bilde av hendelsesforløpet, sier lensmannen.

Krisehjelp til de ansatte

Både politiet og Arbeidstilsynet drev åstedsundersøkelser i går. Førde forteller at politiet fremover skal undersøke utstyret som ble brukt i dykkingen, samt snakke med vitner.

— Dette er en sak som vi selvsagt har en løpende etterforskning på. Vi jobber med saken i dag, og vil fortsette gjennom julen inntil resultatene fra obduksjonen og de tekniske undersøkelsene foreligger, sier lensmannen.

Marine Harvest, som eier merden, er i dialog med politiet. Tomas Lekeckas var ansatt hos en av selskapets underleverandører. Etter det BT erfarer, skal han ha begynt i jobben tidligere i høst.

Anne Øen, kommunikasjonssjef i Marine Harvest, sier til BT at kommunens kriseteam bistår de ansatte.

— Dette er en politisak, og vi vil nå avvente deres undersøkelser, sier hun.