I tretti år har den blitt hentet frem om våren og stått og sprutet i Smålungeren. I fjor høst var fontenen såpass gammel og skrøpelig at den måtte kondemneres.

Byens fontenestolthet skulle selvsagt erstattes med en ny og tilsvarende. Men det var før investeringsstoppen i Bergen kommune. En million kroner koster den nye fontenen, og det har ikke kommunen råd til. Dermed blir det en vår, sommer og høst uten sprut for innbyggerne — og et noe annerledes fotomotiv for ivrige japanere og amerikanere. Innkjøpet er utsatt på ubestemt tid.

— Dette er rett og slett leit. Vi vet at fontenen er viktig for bergenserne og en viktig del av bybildet, men det er ikke noe å gjøre med når den økonomiske situasjonen er som den er, sier parksjef Sissel Lerum.

Fontenen var en del av «den grønne aksen», som går fra hovedbiblioteket til teateret, og penger til den grønne akse ble nedprioritert i årets budsjett.

Byrådsleder Monica Mæland var ikke klar over at Bergen blir fontenefri i år.

— Det visste jeg ikke. Men vi kan søke Fylkesmannen om unntak fra investeringsstoppen, og det vil vi gjøre i denne saken, sier Mæland.

Byrådslederen understreker at hun ikke kan forskuttere resultatet, men skjønner at det er en viktig sak.

— Vi er i en fryktelig vanskelig situasjon, men vil prioritere fontenen. Det er en viktig symbolsak, og jeg vil ta det opp i byrådskonferansen i morgen, lover Mæland.

Kanskje blir det en strålende mai likevel.

SLUTT: Fontenen i Smålungeren har stått og sprutet i 30 år. I fjor høst måtte den gamle kondemneres, og skulle erstattes med en ny, fiks ferdig til mai. Men det var før investeringsstoppen i Bergen kommune. Bildet, som viser ivrige badekarpadlere, er tatt i forbindelse med Regnfestivalen i 1999. <p/> ARKIVFOTO: HELGE SKODVIN