Om et par uker skal elevene i videregående skole avlegge eksamen i norsk hovedmål og sidemål. Titusenvis av elever skal benke seg for å gi til kjenne hvilket nivå de holder i faget. Fortsatt er det ikke nok folk til å rette eksamensoppgavene.

I går sendte Utdanningsdirektoratet ut et brev til fylkeskommunene hvor de oppfordres til å kontakte skolene for å få tak i flere sensorer.

I brevet ber Utdanningsdirektoratet fylkeskommunene om at dette gjøres for å få forsvarlig gjennomføring av sensur.

— Trenger mange

— Når det gjelder eksamen i norsk i videregående skole er alltid slik at vi trenger mange, sier avdelingsdirektør Siv Hilde Lindstrøm i Utdanningsdirektoratets avdeling for vurdering.

For når eksamen i norsk skal avholdes, trengs det sensorer - mange sensorer. Det er den største eksamen med flest elever - og den er obligatorisk.

Utdanningsdirektoratet opererer med normtall på hvor mange oppgaver den enkelte sensor kan rette.

— Vi skal ikke overlesse dem med oppgaver. Det er der det kan gå på forsvarligheten hvis vi ikke får nok, sier Lindstrøm.

Hun kan ikke gi noe eksakt tall på hvor mange sensorer som mangler, og understreker at sensormangel ikke er noen ny situasjon for Utdanningsdirektoratet. Lindstrøm vil ikke være med på noen krisemaksimering.

— Vi har de fleste sensorene på plass og det er ikke noe dramatisk på noen måte, men det er en utfordring å få nok, sier Lindstrøm.

- Utfordring

I Hordaland har de tradisjonelt klart seg bra når det gjelder å skaffe nok sensorer til eksamen i videregående skole.

— Selv her er det en utfordring å skaffe nok til norskeksamen i videregående skole i år, sier utdanningsdirektør hos fylkesmannen, Kjellbjørg Lunde.

— Jeg håper flere melder seg i siste liten nå når denne oppfordringen har gått ut. For vi er avhengige av nyrekruttering. Det er begrenset hvor mange oppgaver de sensorene vi har kan sensurere.

At flere bør melde seg, er Kjellbjørg Lunde klar på.

— Det er faglig utfordrende og relativt godt betalt.