På Holen renseanlegg i Laksevåg ligger store deler av det utstyret som kunne ha renset Sælenvannet. Men én vital del mangler.

— Vi har store deler av utstyret til å rense vannet, men mangler den viktigste enheten, sier avdelingsleder Hogne Hjelle i vann- og avløpsetaten i Bergen kommune.

— Hadde vi hatt den, kunne vi ha satt i gang ganske kjapt, legger Hjelle til.

Inngikk avtale i 1996 Vinteren 1996/97 var lukten ved Sælenvannet også svært ille. Da inngikk Bergen kommune en avtale med firmaet Water Protector AS.

Utstyr for 1,2 millioner kroner ble kjøpt inn, og Bergens Tidende skrev at det stinkende vannet «snart kunne fremstå i betydelig mer appetittlig form».

Store mengder oksygen ble pumpet inn i vannet, og stanken forsvant.

Etter rensingen inngikk Bergen kommune avtale med firmaet om kjøp av alt utstyret. Unntaket var en såkalt ejektor, som er nødvendig for at utstyret skal fungere.

Ifølge avtalen som Bergens Tidende har fått tilgang til, skulle firmaet likevel stille med delen på kort varsel.

Men på begynnelsen av 2000-tallet gikk Water Protector konkurs, og delen forsvant. Kommunen forsøkte også å få den fra konkursboet.

— Vi sliter litt med å få tak i alle delene. Det er litt frustrerende, medgir Hjelle.

Ingen hyllevare Nå har personene bak Water Protector fått frist til slutten av uken med å finne frem det som mangler. Om de ikke klarer det, må Bergen kommune kjøpe utstyr et annet sted.

— Vi har allerede startet å hente inn tilbud fra forskjellige firma, men vi synes det er unødvendig å bruke mange hundre tusen kroner på nytt utstyr når det gamle nesten er komplett, forteller Hjelle.

Og legger til at det kan ta mange uker før nytt renseutstyr er på plass.

— Dette er ikke deler man kan kjøpe på butikken, sier han.

Tidligere styreformann i Water Protector, Peter B. Namtvedt jr, ønsker ikke å kommentere saken overfor Bergens Tidende.

Høye verdier Mandag kveld målte Bergen kommune høye verdier av den illeluktende gassen hydrogensulfid i kanalen. Da ble det målt 7 ppm (deler pr. million) over vannet. Over 10 ppm er regnet som helsefarlig.

— Dette er det høyeste vi har registrert, sier Viviann Sandvik, spesialkonsulent i Helsevernetaten i Bergen kommune.

Overlege Arve Bang i samme etat, understreker at de følger situasjonen nøye. Og selv om folk er redde for helserisiko, så er det ingen fare foreløpig.

— Vi måler kontinuerlig og har grundig dokumentasjon på hvilke nivåer vi skal over før det utgjør en helserisiko, sier han.

Menneskets luktesans trenger bare 0,13 ppm med hydrogensulfid før man kjenner lukten.

- Forferdelig stank Bergens Tidende har de siste ukene fått drøssevis med henvendelser angående lukten i Sælenvannet.

bt.nos Facebook-gruppe meldte det seg en rekke personer tirsdag som hadde problemer med lukten.

«Bor selv på Søreide og kjører en god del forbi der og videre oppover over Straume bro! En FORFERDELIG ekkel stank. Alltid krangling i bilen om hvem som har prompet; O)! Håper det går an å få ordnet det, for nå er det nesten slik at jeg unngår kjøre den veien KUN grunnet drittlukten», skriver en.

«På Varden er det helt forjævlig. Kan ikkje ha vinduene åpne. Kjenner lukten i oppgangen også», skriver en annen.

Opplever du stanken? Si din mening her.