Om knappe to måneder kommer ti forventningsfulle ungdommer fra hele verden til Bergen for et år som utvekslingsstudenter.

Men foreløpig har bare to bergensfamilier meldt interesse for å åpne hjemmet sitt. Nå etterlyser AFS Norge flere vertsfamilier i Bergen.

— Hittil i år har vi bare to familier klare, så vi manglermellom seks og åtte familier, sier familieansvarlig i AFS Solfrid Flataker

Vanskeligere enn før

Flataker forteller at AFS nå bruker mye lenger tid på å finne vertsfamilier enn før.

— Vi ser en klar endring. Det går tregere og vi må jobbe mer for å finne familier til studentene , sier hun.

Dette er ingen noen ønskesituasjon verken for AFS eller studentene.

— Det er veldig krevende å skaffe nok vertsfamilier. Problemet er også at vi ikke får dem inn på skole før de har vertsfamilie. I verste fall blir de forsinket til skolestart, sier Flataker.

AFS-Norge tar hvertår imot rundt 160 studenter og sender ut rundt 300. I Bergen tarorganisasjonen mot åtte-ti studenter årlig.

— Jeg synes det er flaut at vi ikke har flere som er villige til å være vertsfamilie. Vi sender jo ut dobbelt som mange som vi tar i mot, sier Flataker.

- Folk er travlere

Både hun og AFS tror det handler om at mange bergensere har for mye å gjøre.

— Folk er blitt travlere, sier hun. Flataker tror ikke folk ser fordelene med å være vertsfamilie.

— Det er en sjanse til både å lære både om andre kulturer og knytte vennskapsbånd, sier hun.

Ungdommene som kommer til Norge via AFS går vanligvis i andre klasse på videregående skole. Og de kommer fra hele verden. Thailand, Kina, USA, Egypt, New Zealand, Colombia, Ecuador og Canada er alle representert - i tillegg til ungdom fra de fleste europeiske land.

— Jeg håper vi kan ta imot flere unge mennesker som kan være med å bringe litt av Norge ut i verden etter endt opphold, sier Flataker.

- Kjempekjekt

Morgan Michels (17) fraAlaska i USA er snart ferdig med sitt utvekslingsår i Norge. Siden august i fjor harhun bodd hos familien Namtvedt på Askøy.

— Jeghar hatt det kjempekjekt. Vertsfamilien har tatt veldig godt vare på meg og jeg har fått mange nye venner, sier hun.

Morgan gruer seg til å dra tilbake.

— Jeg tror det å si farvel til Bergen blir noe av det vanskeligste jeg har gjort i hele mitt liv.

Også Vertsmor Linn Namtvedt er strålende fornøyd med året.

— Det har vært positivt og lærerikt for alle. Det er viktig å bidra med å være vertsfamilier slik at ungdommene kan få denne muligheten, sier hun til bt.no.

MANGLER FAMILIER: Foreløpig har bare to bergensfamilier meldt interesse for å åpne hjemmet sitt, forteller familieansvarlig i AFS Bergen Solfrid Flataker.
PRIVAT
afs.jpg