Mandag skal kurdere demonstrere mot dødsdommen ved den Iranske utenriksstasjonen i Nord-Irak, og i Iransk Kurdistan.

Dette ifølge den dødsdømte journalisten Adnan Hassanpours familie og støttespillere i Bergen.

— Jeg har mottatt over 200 telefoner fra folk som vil støtte oss i kampen for Adnan, og mange av disse har vært kurdere, sier Ata Hassanpour.

Han sier at han hver dag har kontakt med familien til den dødsdømte journalisten.

— I tillegg har jeg blitt ringt opp av kurdere i London, og de vil aksjonere mandag, sier han. Han legger til at kurdere i Berlin, Amsterdam og Aten har vært i kontakt med ham i den hensikt å arrangere demonstrasjoner i byene.

Takker for støtten

Adnan Hassanpours familie i Bergen takker norske politikere for engasjementet for deres fetter, som er dømt til døden i Iran.

— Før kunne vi bare røyke, grine og drikke kaffe. Nå ser jeg i avisene at alle politikerne vil hjelpe oss. Tusen hjertelig takk til alle, sier Ata Hassanpour, den dødsdømte journalistens fetter.

Etter at han sto frem i BT fredag, har politikere lokalt og på Stortinget oppfordret UD til å ta saken opp med iranske myndigheter. Ni bystyrepartier sendte i går brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre om saken.

Amnesty-aksjon

Samtidig har Amnesty satt i gang en verdensomspennende hasteaksjon for å prøve å redde livet til Adnan Hassanpour.

— Alle partiene har støttet oss. Det er kjempebra. Da jeg måtte rømme fra Iran valgte jeg å komme til Norge fordi det er det mest demokratiske landet i hele Europa. Jeg vet ikke om dere kan hjelpe oss, men vi håper, sier Hassanpour.

Han har vært i kontakt med Adnans søster Leyli, som bor i Nord-Irak. Hun er blitt intervjuet av flere lokale tv-stasjoner om brorens skjebne. I går var det også tillyst en demonstrasjon til støtte for Adnan Hassanpour i London.