Både Frelsesarmeen og Bergens Tidende ble lørdag nedringt av mennesker som reagerte sterkt på historien om syvbarnsfamilien på Breistein. Familien Kasfahali Zirmwbagabo har to alvorlig syke barn og har den siste tiden blitt nektet økonomisk støtte fra Åsane sosialkontor. Sosialkontoret mener familien hører hjemme i Vadsø. De har overlevd ved støtte fra Frelsesarmeen, som har kjøpt mat og dekket husleie. Den kongolesiske familien er kvoteflyktninger, intervjuet og hentet til Norge av norske myndigheter fra en flyktningleir i Tanzania.

Nedringt

— Folk er indignerte, sjokkerte og ga uttrykk for at de nesten ikke kunne tro på det de leste. Folk har også kommet til familiens dør og levert leker og mat, sier Toril Grytten,

Familiens venn, Toril Grytten fra Frelsesarmeen, hadde lørdag ettermiddag fått nesten 30 telefoner.

I går fikk de brød, kjøtt og frukt av naboer og andre.

— Jeg takker Gud for hjelpen folk har gitt meg og familien min. Det er bra at barna våre får mat. Men jeg kan ikke fortsette å tigge. Derfor ber jeg om at myndighetene gir meg mulighet til å fullføre studiene mine her i Bergen. Da kan jeg kanskje få en jobb, og da hadde jeg blitt rolig i ånden og i hjertet. Da kunne jeg vært selvstendig. Og det er det jeg vil, sier far Andre (48), tydelig preget av situasjonen.

- Fryktelig kjekke folk

— Jeg ble så forbannet. Skikkelig forbannet, sier Jan Sigurd Larsen, en av familiens naboer på Breistein.

— Det er fryktelig kjekke folk. Men at det var så ille, ante jeg ikke, sier Larsen, som sørget for at Andre Kashafali lørdag kunne hente en handlekurv med mat på Coop Nyborg.

— Å motta hjelp på denne måten må være en nødløsning. Man har sin stolthet, men har man syke, sultne barn, har man kanskje ikke noe valg, sier Larsen.

Søstrene Elisabeth Haukaas Sandvik og Aud Haukaas Almklov har barn på familiens skole, og traff tilfeldigvis på Andre da han mottok matvarene. De fylte spontant et par bæreposer med kjøttvarer - og litt lørdagsgodt til barna.

— Vi spiser oss mette hver dag uten å tenke over det. Det ble så veldig nært oss da vi leste om det i avisen. Da blir det lettere å hjelpe, sier søskenparet.

- Har krav på penger

Advokat Louis Anda har undervist i Helse- og sosialloven i 18 år. Han mener det er soleklart at familien har rett på penger til mat og bolig.

— Det er ingen tvil om at familien har rett på økonomisk støtte. Det fremkommer veldig tydelig i Lov om sosiale tjenester, sier Anda, som sier det er sosialkontoret på familiens bosted, i dette tilfellet Åsane, som skal yte denne støtten.

— Lov om sosiale tjenester gjelder for alle som har opphold i riket. Selv om familien ikke hadde hatt lovlig opphold i Norge, ville de hatt en grunnleggende rettsgaranti. Alle i velferdstaten Norge har krav på økonomisk sosialhjelp. Det er en grunnleggende menneskerettighet at ingen skal sulte, sier Anda.

Får gratis norskkurs

Andre Kashafali Zirimwagabo har jobbet som sykepleier både i hjemlandet Kongo og Rwanda. For å jobbe som sykepleier i Norge, må han ta tilleggsutdanning, og i høst den såkalte Bergenstesten, en norsktest for fremmedspråklige. Janneke Johansen, rektor ved Folkeuniversitetet Friundervisningen i Bergen, tilbyr nå Andre å ta testen gratis.

I følge vår formålsparagraf skal vi bidra til større likhet i samfunnet ved å spre kunnskap og kultur. For å forsørge sin familie, må man få muligheten. Dette handler om egenverd, sier Johansen.

Hjemme på Breistein satt i går en litt fortumlet familiefar Andre. Han var glad for hjelpen, men ønsket seg fremdeles mest av alt mulighetene til å få en jobb.

— Når jeg ikke avhenger av noen, går alt fint. Noen mennesker er dumme her også. Men Norge er et veldig, veldig fint land.

TAKKER GUD OG NABOENE: Jeg takker Gud og folk her for hjelpen. Det er bra at barna våre får mat. Men hadde jeg kunnet fullføre studiene, kunne jeg fått en jobb og vært selvstendig. Og det er det jeg vil, sa Andre Zirmwbagabo da han fylte matvarer i naboens bil. FOTO: HELGE SKODVIN
Skodvin, Helge