— Dette er ikke noe for gamle folk, sier en dame mens hun tripper forsiktig nedover den glatte gangveien inne på Møllendal kirkegård.

Siste søndag før jul var det mye folk samlet på gravplassen. Det var mulig å få kjøpt kranser, og mange hadde med seg fakler og lys. Unge og gamle prøvde å gå i snøkanten der det var mulig, for både gangveiene og trappene var glatte. Ved parkeringsplassen var det satt opp et stort skilt der det sto «glatt!». Man skulle ikke gå langt før man skjønte at skiltet ikke sto der uten grunn.

— Her skulle det absolutt vært strødd, sier Rolf Bergheim.

Sammen med konen har han lagt kranser på gravene til flere slektninger, og prøver å komme seg helskinnet tilbake til bilen. Det er ikke så lett, og arm i arm går ekteparet sakte nedover.

— De ansvarlige burde virkelig tenkt på at det er skitnesøndag og at mange kommer til kirkegården nettopp i dag. Det er mange eldre mennesker her i dag, og spesielt trappene er glatte, sier han.

Kirkeverge i Bergen, Gunnar Wik, sier det er kirkens ansvar å strø inne på kirkegården, mens kommunen har ansvar for veien nedenfor.

— I går hadde vi folk ute som strødde. De hadde på grov singel som skulle hjelpe en stund. Men det har tydeligvis frosset på likevel, sier Wik.

Han sier han i løpet av søndag var på flere kirkegårder og at forholdene var langt bedre der enn på Møllendal.

— Jeg ser at vi skulle vært føre var på Møllendal. Men det er litt kinkig når det er søndag, for budsjettet vårt tillater ikke noe særlig overtid. Jeg håper de fleste kom seg noenlunde greit til og fra kirkegården, sier Wik.

Eirik Brekke