BKKs nettsentral fikk i går flere oppringninger av huseiere som hadde mistet strømmen. Det var jordfeilbryterne som ikke taklet spenningen i luften i går kveld.

Jordfeilbryteren er en sikkerhetsforanstaltning som skal bryte all strøm hvis det oppstår jordfeil eller brå endringer i det elektriske anlegget.

Enkelt å rette opp

Problemet er dermed at de kan reagere på tordenvær og kutte strømmen i huset, selv om ikke noe er i veien med det elektriske anlegget.

— Det er en del som har ringt oss og fått instruksjon om hvordan de retter opp dette, sier Stein Skaaland i BKK.

Han forteller at BKK ellers har registrert problemer med strømmen på Øygarden og på Bjorøy. Vervarslinga på Vestlandet kan fortelle at tordenværet kom inn over Sunnhordland klokken 18 i går. Det fortsatte mot nordvest og ble forsterket av soloppvarmingen innenlands samt at terrenget hever skyene.

Vanlig sommerfenomen

— Det har nok vært mange tusen lynnedslag. Det er ikke uvanlig i slike perioder, sier Jørgen Grønneberg i Vervarslinga.

Han forteller at det var enda flere lynnedslag torsdag.

— Da var det ganske heftig, sier han. - Er det flest lynnedslag om sommeren? - Nei. På Vestlandet har vi noe som heter vintertordenvær. Men da er lynene kortere, for å si det upresist, og de rumler ikke så mye. Han mener søndagens tordenvær var et relativt normalt sommerfenomen.