På onsdag ble han pågrepet av politiet i Bergen, mens han var på besøk hos en kamerat. Fath ble sendt til politiets utlendingsinternat på Trandum. Mens resten av familie hans har fått oppholdstillatelse, fikk Taiman avslag. Han kom til Norge som flyktning fra Irak i 2001. Fire år senere fikk de fleste i familen oppholdstillatelse i Norge. Like før vedtaktet om oppholdstillatelse ble innvilget, fylte Taiman Agid Fatah 18 år. Dermed ble han vurdert individuelt, og ikke som en del av familien.

Når han nå skal sendes ut av landet, frykter familien for livet hans.

Uakseptabelt

Blant de som holdt appell på Torgallmenningen var Linn Kristin Engø, som er bystyremedlem og leder for AUF i Hordaland. Hun mente det i denne saken var behov for å sende et sterkt signal til myndighetene.

— Vi står her fordi vi ikke kan akseptere det som skjer. Vi står her fordi asylpolitikken er blitt en salderingspost for humaniteten vår. Igjen har urettferdigheten fått et ansikt, sa Engø. Hun mener det er uakseptabelt at Taiman som 18 åring ikke anses som en del av famlien.

— Vi aksepterer ikke at familien splittes, og vi nekter å gi oss før Taiman Agid Fatah er tilbake, sa AUF lederen.

Hun mener myndighetene i denne saken viser sin verste form for urettferdighet.

— Et kynisk og rigid regelverk som ikke ser mennesket, er et system som ikke er verdt å forsvare, sa Engø.

Imponert

Rudi Bakken, som jobbet på asylmottaket på Breistein da Fatah og famlien kom til Norge, var imponert over at man klarte å samle så mange etter en kjapp Facebook-aksjon.

Også Tone Sørfonn Moe og Oddny Miljeteig holdt appeller, mens artistene Suzanne Starr fra New Orleans og Julian Garcia Sandtorv sang og spilte gitar i den bitende kulden.

GITAR I KULDEN: Artisten Suzanne Starr fra New Orleans sang og spilte gitar for de som var møtt frem for å støtte Taiman Agid Fatah på Torgallmenningen i dag.
Elias Dahlen