— Ja, dette var veldig praktisk, utbryter Susan Wood.

Hun og moren Liv er på vei inn til det underjordiske parkeringsanlegget under Grieghallen med hendene fulle med handleposer da de blir stoppet av BT.

I går morges var Woods for første gang på besøk i Bergens kanskje mest anonyme parkeringsbygg. Innkjørselen er fra Lars Hillesgate, og avstanden til sentrum er rundt 500 meter.

— Det så litt kronglete ut å kjøre inn her. Men jeg ble positivt overrasket. Parkeringsarealet er lyst og trivelig, og det var knapt halvfullt da vi kjørte inn litt før klokken ni.

Her får du plass - se grafikk!

Vil ha kort vei

Likevel tror hun ikke hun har funnet sitt nye «stamsted» blant byens parkeringshus.

— Jeg bruker stort sett sentrum for shopping. Derfor foretrekker jeg Klostergarasjen som har kortest vei til butikkene, sier hun.

Det har hendt at Woods har kommet til full Klostergarasje. Da er garasjen i Markeveien neste alternativ.

— Der er det nesten alltid plass, sier Woods.

Tallene for de ulike parkeringsanleggene i sentrum viser at bergenserne ikke vil gå langt fra bilen til butikken. BT gikk opp løypen med innleid måleutstyr fra veivesenet. Klostergarasjen har sin nærmeste publikumsinngang bare 71 meter fra Den blå steinen, og er stappfull på dagtid. I motsatt ende av byen og skalaen finner vi Jægergarasjen (786 meter) og ByGarasjen (674 meter), som har hundrevis av ledige plasser hver dag.

Turen langs idylliske Smålungeren er unnagjort på fem-ti minutter og er slett ingen dårlig start på byturen.

Alltid plass

— Gravearbeidene i sentrumsgatene har nok gjort at det har tatt litt tid før bilistene oppdaget oss, innrømmer Bjørn Bjørnsen.

Han er driftssjef i Carpark som driver parkeringshuset Griegpark under Grieghallen.

— Alt i alt synes vi trafikken har vært jevnt god siden vi åpnet 15. august. Likevel har vi alltid hatt plass til alle, sier han.

Bjørnsen ser optimistisk frem til julehandelen.

— Vi regner med at bilistene gjerne vil parkere under tak når snøen faller. Da finner de nok veien til oss, sier han.

Publikum vil også kunne glede seg når anlegget over parkeringshuset blir helt ferdig. På taket skal det blant annet bli park og kafé. Og konsertpublikummet vil i fremtiden kunne gå tørrskodd fra bilen til konsertsalen.

Danker ut andre

Klostergarasjen har på kort tid oppnådd å bli sentrums desidert største trekkplaster for bilkjørende bergensere.

— Jo da, vi merker det godt, sier kontorsjef Pål Gleditsch i Europark, som drifter nær 800 plasser i Bergen sentrum, blant andre CityPark i Markeveien, Rosenkrantz p-hus ved Bryggen og Jægergarasjen ved jernbanestasjonen.

— I Markeveien har vi hatt en nedgang på mellom 20 og 25 prosent siden Klostergarasjen åpnet, sier Gleditsch til BT. Tidligere var det ofte fullt midt på dagen, nå er det som oftest ledige plasser hele dagen.

Også parkeringshuset i Rosenkrantz-gaten har merket en viss nedgang som resultat av Klostergarasjen, men i noe mindre grad.

Nilsen, Arne
Nilsen, Arne