— Nå gikk akkurat Norwegian ut på høyttaleren og sa at vi flyr som normalt. Det var akkurat som om Brann scoret mål. Folk jublet og løp til sikkerhetskontrollen, sier en ansatt på Flesland til bt.no i halv åtte-tiden i kveld.

Han er like oppgitt som de reisende over mangel på informasjon om hva som skjer.

— Det er veldig lite informasjon over høyttaleranlegget og vi som jobber her får heller ikke vite så mye. Det virker som folk har gitt litt opp og tar det som kommer, sier han.

Han forteller at det er færre folk på Flesland nå, enn for en time siden.

Situasjonen på Flesland

  • SAS har bestemt seg for å utsette alle flygninger fra Flesland i kveld, mens Widerøe har kansellert alle fly, sier Alf Sognefest, terminalsjef på Flesland.

Det absolutte flyforbudet ligger ifølge Sognefest bare rundt Island og Nord-England.

— Vi ligger i en sone vi ikke kan garanterere at det ikke er aske, og det er opp til flyselskapene å avgjøre om de vil fly, sier han.

SAS: Mangler informasjon

Årsaken til at SAS har utsatt sine fly, er at Luftfartstilsynet krever om presisering av prosedyrene selskapet skal følge etter flyginger denne flysonen. Det kan fortsatt forekomme lave konsentrasjoner av aske i luften. SAS jobber nå med å fremskaffe dokumentasjonen.

— Inntil dette er klart flyr vi ikke i sone 2. Vi regner med at forholdet blir avklart i løpet av kort tid, sier informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen til bt.no.

— For øyeblikket berører stansen i flygingene i den norske delen av SAS kun lufthavnene på Sørvestlandet samt København, legger han til.

Norwegian: Flyr så lenge det er lov

— På vår side er det slik at luftrommet er åpent og flyplassen er åpen, og da flyr vi, sier markedsdirektør Åsta Braathen i Norwegian.

Flyselskapet kommer ikke til å innstille noen fly før det eventuelt blir anbefalt fra Luftfartstilsynet eller Avinor.

— Hvis Avinor stenger flyplassene må vi naturligvis innstille, men så lenge det er godkjente prosedyrer for det, fortsetter vi å fly, sier Braathen.

Widerøe: Kan ikke fly Grunnen til at Widerøe ikke flyr mer i kveld, er at de venter på en godkjenning fra flyprodusenten.

— Produsenten må godkjenne at vi flyr med våre flytyper i dette området. Dessuten må flyene inspiseres etter at de har flydd i dette luftrommet, og vi må få godkjent rutinene for dette av Luftfartstilsynet, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe.

Det betyr at Widerøe rett og slett ikke har lov til å fly til og fra Flesland i øyeblikket, og Kongsteien regner ikke med at det skjer noen endringer i løpet av torsdag kveld.

— Vi regner med tidligst i morgen tidlig, men foreløpig vet vi rett og slett ikke når vi kan starte flygingen igjen, sier han.

Mørkt for resten av dagen

Asken ligger rett ved kysten av Vestlandet nå, og vil bevege seg videre innover land. Først klokken 02 i natt vil Flesland være utenfor rødt område, sier flymeteorolog Marianne Skolem Andersen ved Vervarslinga på Vestlandet.

Inntil da det ser det altså mørkt ut. De siste prognosene fra klokken 8 i morges, viser at hele Vestlandet ligger i rød sone, det vil si at det er forbudt å fly.

— Det ser ut som at flyene vil måtte stå på bakken i hele dag, sier Skolem.

Prognosene for kokken 8 i morgen tidlig sier at Flesland fortsatt vil ligge uten for skyen, sier meteorolog Tone Christin Thaule ved Vervarslinga på Vestlandet til bt.no i kveld.

Aas, Erlend