Fra Den blå steinen og oppover mot Narvesen-kiosken samlet det seg tett i tett med folk som ville være med og synge «Barn av regnbuen» i dag.

På slaget klokken 12 begynte de som stod nærmest Den blå steinen å synge, først litt usikkert, før sangen spredde seg til alle som hadde møtt opp.

— Det er viktig å vise at vi bryr oss. Alle som lider har støtte i folket. Folket lider også, men på en annen måte enn dem som ble rammet, sier Reidun Haugervåg, som har tatt med barnebarnet Ariane på 2,5 år.

- Står sammen

Over hele landet sang store og små, som reaksjon på uttalelsene Anders Behring Breivik kom med i Oslo tingrett fredag i forrige uke.

Da sa han at norsk skole driver indoktrinering av barna ved bruk av denne sangen. Pete Seegers sang er oversatt og sunget av Lillebjørn Nilsen, som Breivik karakteriserte som en «selverklært marxist».

Hallgeir Berge og Britt Margaret Jacob var noen av dem som reagerte på uttalelsene. De oppfordret via Facebook folk til å danne et stort kor på Torgallmenningen i Bergen.

— Vi ville markere at folk her i landet ikke aksepterer det Breivik og hans likemenn står for. Vi ville vise at det norske folk står sammen i kjærlighet, og vil ha et sunt og godt samfunn, sier Jacob til bt.no.

Ble rørt

Sangen ble sunget flere ganger. Etter hvert samlet skoleelever og barnehagebarn seg foran Den blå steinen, og dannet et eget barnekor.

En av dem som stod og hørte på, var SV-leder Audun Lysbakken.

— Jeg ble veldig rørt. Det er godt å se at all den solidaritet og alt samholdet vi så i tiden etter 22/7 ikke har forsvunnet, og at det fortsatt kan komme så mange mennesker på så kort varsel. Det viser at vi fortsatt møter hatet med håp, og det gjør veldig godt synes jeg, sier han.

- Hvorfor kom du hit i dag?

— Jeg tror det er viktig for pårørende og etterlatte, som har tunge dager nå med rettssaken, å vise at vi bryr oss. Det kan mange trenge, og det føles også godt for meg. Som de fleste andre, synes jeg det er tungt å lese alle beskrivelsene som kommer fra rettssalen, sier Lysbakken.

SANG: Hundrevis av barn og voksne møtte opp for å synge Barn av regnbuen i dag.
ØRJAN DEISZ

Var på Utøya

Også AUF-medlem Ruben Håvik, som selv var på Utøya, var på Torgallmenningen i dag.

— Jeg ville vise motstand mot påstandene som er kommet fra retten om at det er en marxistisk sang som indoktrinerer.

Han er imponert over oppmøtet på Torgallmenningen.

— Det var fantastisk å høre så mange synge.

- Hvordan har det vært for deg i tiden etter at rettssaken begynte?

— Det har stort sett gått greit. Jeg fulgte rettssaken den første uken, men har tatt litt pause nå. Det var tunge dager den første uken, og jeg må prøve å leve litt normalt også.

REGNBUEBARN: Både skoler og barnehager hadde møtt opp ved Den blå steinen.
ØRJAN DEISZ
SAMLET HUNDREVIS: Hallgeir Berge og Britt Margaret Jacob tok iniativet til markeringen på Facebook. De stod fremst ved Den blå steinen, og ledet sangen.
ØRJAN DEISZ