Etter at Bergens Tidende i går skrev om Jan Stormark som ble sjanghaiet av en italiensk skinnjakkeselger, har en rekke lesere kontaktet avisen og fortalt om liknende opplevelser.

«Mamma mia!»

Fenomenet er velkjent, ifølge politiet, som advarer folk mot å bite på kroken.

Torsdag i forrige uke ble Kjell Stokken stoppet i Leirvik på Stord av en veltalende forretningsmann.

— Han ga et godt inntrykk i begynnelsen. Han spurte om veien til flyplassen, og sa at han ikke kunne ta med alle jakkene på flyet. Han la en hel haug i fanget mitt, og påstod at de var verd 62.000 kroner, men at jeg skulle få kjøpe dem for 6000.

Da Stokken avslo, begynte det å bruse i årene på den ivrige selgeren.

— «Mamma mia, hvordan jeg skal jeg bli kvitt alle jakkene», ropte han.

Olav Feidje opplevde nærkontakt med jakkemannen på Sola. Også da skulle selgeren nå flyet, og tilbød derfor fire jakker for 4600 kroner.

«Fremgangsmåten var helt lik, og han kjørte en Saab, men denne var en Avis utleiebil», skriver Feidje i en e-post til bt.no.

Liknende svindelforsøk er rapportert både i Moss, Hønefoss og på Kløfta - og selvsagt i hovedstaden. Enkelte av jakkene har aldri vært i nærheten av skinn. De er nemlig laget av plast.

- Vanlig i Stockholm

Dan Aksel Jacobsen ble stoppet i Oslo sentrum av to italienere i en strøken svart Mercedes og spurt om veien til Gardermoen. Mennene i 30-årene hevdet at de var på forretningsreise i Skandinavia for å selge skinnjakker til butikkjeder. Nå var de på vei til Stockholm.

Mye tyder på at luringene faktisk har gjort en sveip innom den svenske hovedstaden også. Timur Alpaslan, eks-bergenser nå bosatt i Stockholm, møtte jakkeselgeren på en bensinstasjon.

— Plaggene så bra ut, og selgeren virket troverdig. Han var pent kledd i dress, og kjørte en dyr BMW. Men jeg skjønte det var noe tull da han ville gi meg fire jakker for 5000 kroner, sier Alpaslan.

— Senere snakket jeg med kollegene mine, som lo og sa at slike svindelforsøk er ganske vanlige i Stockholm. Jeg var ikke vant til det fra Bergen, men nå er de visst kommet dit også.

Politiet i Bergen hadde i går kveld ikke fått nye meldinger om reiseklare og salgsivrige italienere.