Ingen har skadet seg i branner i Hordaland i julen, opplyser Bergen brannvesen.

Men det kan fort endre seg. En ny undersøkelse viser at vestlendingene gambler med liv og helse på nyttårsaften.

På Vestlandet innrømmer 30 prosent å ha brukt fyrverkeri i påvirket tilstand. Menn er verstingene, viser en landsdekkende Storebrand-undersøkelse gjennomført av Norstat.

— Jeg er overrasket over de høye tallene. Det blir mye personskader når alkohol er i bildet. Tidligere har vi hatt mye branner på grunn av fyrverkeri, men har fått god kontroll etter at de nye restriksjonene trådte i kraft, sier vakthavende sjef Leif Linde hos Bergen brannvesen til bt.no.

Siden 2008 har det vært restriksjoner på oppfyring av raketter innenfor bompengeringen (unntaket er ytterst på Nordnes). I år er det utvidet til trehusbebyggelsen Laksevåg og i Salhus.

Tre gode råd

Bergen brannvesen har følgende tips før den store dagen:

  • Følg retningslinjene som er gitt.
  • La voksne og edru personer stå for fyrverkeriet
  • Les bruksanvisningen!
  • Det siste er viktig. Det kan virke som det er mye feilbruk av fyrverkeri. Folk er ikke helt er helt klar over hvordan det virker, sier vakthavende sjef Leif Linde hos Bergen brannvesen.
Det kan virke som det er mye feilbruk av fyrverkeri.

Livsfarlig

På landsbasis kommer det fram at 11 prosent av kvinnene har avfyrt fyrverkeri i alkoholpåvirket tilstand, mens hele 55 prosent av mennene har gjort dette én eller flere ganger.

Undersøkelsen viser videre at flest menn planlegger å kjøpe fyrverkeri til eget bruk på nyttårsaften. Administrerende direktør i Storebrand Skadeforsikring, Tom Granquist, er ikke overrasket over resultatene. Han kommer med en oppfordring til alle som planlegger å kjøpe fyrverkeri:

— Unngå å skyte opp fyrverkeri dersom du har promille. Er du 18 år og planlegger å drikke alkohol, så sløyf fyrverkeriet. Foreldre bør fremstå som gode rollemodeller og begrense sitt eget alkoholinntak, spesielt dersom fyrverkeri skal avfyres med barn til stede. Og ikke kjøp fyrverkeri til ungdom som skal på fest. Alkohol og fyrverkeri er en dårlig kombinasjon. Ingen nyttårsfeiring er verdt en tur til legevakten, sier han.

Daglig leder Kari Randen i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL mener alkoholbruk i kombinasjon med fyrverkeri setter både liv og verdier i fare.

— Fyrverkeri som håndteres på riktig måte er både morsomt og hyggelig. Alkohol nedsetter dømmekraft og reaksjonsevne, og selv små mengder kan bidra til å skape farlige situasjoner. Det er skremmende at mer enn halvparten av menn i denne undersøkelsen har avfyrt raketter i påvirket tilstand, sier hun.

Blind og forbrent

Tre av fem nordmenn drikker tre eller flere enheter alkohol på nyttårsaften, ifølge en undersøkelse Synovate har gjennomført for AV-OG-TIL. Også her skiller menn seg ut: 11 prosent oppgir at de drikker 5-10 enheter - eller mer - på nyttårsaften.

— Promillen er selvfølgelig avhengig av hvor intenst du drikker, men med et konsum på 10 alkoholenheter i løpet av fem timer ender en mann på 80 kilo opp med en promille på rundt 2,6. En rus som tilsier at du bør holde deg langt unna fyrverkeri, sier Randen.