• I enorme mengder. De fyller opp notveggen nå, sier Roy Haugland på Espevær.

Manetene kommer i store mengder nordover mot Hordaland.

— Fyller hele notveggen

Espevær helt sør i Bømlo kommune driver Roy Haugland lakseoppdrett.

— Jeg så antydning til manetene i går. I dag kom de i enorme mengder. Nå står de står langs merdene og fyller opp hele notveggen, forteller Roy Haugland til bt.no.

Mens vi snakker med han, er Haugland ute på sjøen ved Klungsholmen, sammen med en lokal fisker. De prøver å strekker en not, for å hindre flere maneter å nå merdene.

Nedringt

— Det er kolossale mengder maneter som kommer. Vi er blitt nedringt av folk langs kysten som lurer på manetene. Nå kommer de tydeligvis nordover mot oss, sier Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet i Bergen til bt.no

Han forteller at det denne gangen er snakk om vanlige brennmaneter (cyanea capillata), og ikke kolonimaneter som herjet for noen år siden.

Manetene kan gjøre store skader på oppdrettsanleggene.

Les mer om brennmaneter og hva du skal gjøre om du blir brent her.

Kommer med kyststrømmen

  • Vi har fått mange telefoner fra folk i Ytre Oslofjord og fra Sørlandet i sommer. Folk har sett enorme mengder maneter. Vi har vært usikre på om de ville komme til Vestlandet. For noen dager siden ble de observert i Rogaland. I dag er det første gang vi får melding om store manetmengder i Hordaland, sier marinbiologen.

Fosså forteller at manetene kan komme med kyststrømmen videre oppover i Hordaland.

— Det er litt avhengig av vær og vind om manetene holder seg ute i skjærgården eller om de blir presset innover i fjorden og på badeplassene våre, sier Fosså.