Den opprinnelige planen var at anlegget skulle stå ferdig i 2014, og at investeringsbeslutningen skulle tas i 2012. Nå sier oljeminister Terje Riis-Johansen (Ap) at det er uforsvarlig å starte før 2014.

— Disse prosjektene er betydelig mer kompliserte enn det vi så for oss. Det er rett og slett flere utfordringer underveis enn det både vi her i Norge og andre land har sett for oss, sier Riis-Johansen til NRK.

Milliardbevilgningen vil dermed tidligst komme etter neste stortingsvalg.

En skandale, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Det var dette vi fryktet, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

En stor kamel

Gasskraftverket på Mongstad har vært en kilde til strid internt i den rødgrønne regjeringen. Da avtalen med Statoil ble inngått i 2006, gikk SV motvillig med på oppstart uten CO2-rensing de første årene.

— Dette er et nederlag for regjeringen, og særlig SV. Det må være helt spesielt for dem å oppleve at gasskraftverket går i åtte år før det blir rensing, sier Erna Solberg (H).

SV-leder Kristin Halvorsen kalte selv beslutningen om å godta gasskraftverk uten rensing for en stor kamel å svelge. Det var i 2006.

Samtidig mener Solberg at SV ikke har gjort mye for å få fortgang i renseplanene.

— De har ikke klart å holde oppe tempoet, sier Solberg.

«Norges månelanding»

CO2-rensing ved gasskraftverket på Mongstad skulle være Norges månelanding. Det var statsminister Jens Stoltenbergs visjon, lansert med brask og bram i nyttårstalen i 2007.

En avgjørelse om å bevilge penger til prosjektet vil nå tidligst komme i 2014. Dermed blir det opp til det Stortinget som velges i 2013 om planene blir noe av eller om prosjektet skrinlegges.

— Dette handler ikke om politikk eller taktikk, men om praktiske realiteter rundt et av tidenes største industriprosjekter. Det er ingeniørmessige og industrielle vurderinger som må legge rammen for fremtiden, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen til Aftenposten.no.

Når bevilgningene er på plass, vil det ta ytterligere fire år før et fullverdig renseanlegg er ferdig.

— Det ligger an til at renseanlegget blir ferdig i 2018, sier Riis-Johansen.

— Sikker på at vi får det til

Lars Haltbrekken sier til bt.no at han frykter flere utsettelser, og er ikke sikker på at anlegget vil stå ferdig i 2018. Kurt Oddekalv er overbevist om at vi aldri vil se noe renseanlegg på Mongstad.

Statsminister Jens Stoltenberg avviser at det er noen tvil om det blir et fullskalaanlegg.

— Jeg er sikker på at vi får det til. Men jeg er samtidig opptatt av at vi lager et prosjekt som kan være et forbilde for andre land. Derfor trenger vi noe mer tid, sier han til Aftenposten.no.

- Mange i SV synes det er svært kjedelig at dere nå må skyve på beslutningen?

— Det hadde vært en stor fordel om de opprinnelige anslagene hadde stemt. Det er ingen tvil om det.

Store kostnader

Kostnadene ved CO2-rensing er usikre. Anslagene har variert fra 10 milliarder til mellom 20 til 25 milliarder kroner.

I mars brakte Bergens Tidende meldingen om at det vil koste 50 milliarder kroner å bygge CO2-renseanlegg på Mongstad og på Kårstø.

SVs nestleder Bård Vegard Solhjell sier SV ikke vil kommentere saken før statsministeren og eventuelt olje— og energiministeren selv har lagt frem saken.

Hva synes du om avgjørelsen? Si din mening i kommentarfeltet.

- EN SKANDALE: Bellona-leder Frederic Hauge mener oljeminister Terje Riis-Johansen (Sp) bør gå av. ARKIVFOTO: Scanpix
- MENINGSLØS KRITIKK: Terje Riis-Johansen mener det er meningsløst «å gjøre dette til en datodebatt». ARKIVFOTO: Scanpix