HILDE KRISTIN STRAND

I det man åpner døren til gymsalen slår lyden mot en. Og konsentrasjonen. Vel 20 ivrige musikanter sitter ytterst på stolen og følger med på Torgeirs dirigentpinne.

— Vi spiller fra D, sier Torgeir. D for David!

Trond Dale (13) står foran korpset og er xylofonsolist på Allegro Briljante. Hendene går, bokstavelig talt, som trommestikker over treplatene. Trond skal være solist lørdag også. Da skal Hellen Skoles Musikkorps være med i Hordablæsten (kretsmesterskap for Hordalands-korpsene) i Grieghallen for første gang på 10 år.

— Sant vi skal spille Free World Fantasy etter pausen? spør en trombonist. Det skal de, men først er det klart for vaffelspising.

Har én stjerne

— Vi må øve litt, sier niåringene Øyvind, Finn Kristian, August, Samuel og Mari Elise. De trives i korpset, og forteller at de har vært med i halvannet år.

— Vi har én stjerne på uniformen, sier August.

De unge kornettistene har allerede fått med seg Sotrafestivalen, og tror de gleder seg til lørdagens konkurranse.

Så har de ikke tid til å snakke mer. Pausen skal nytes og varme vafler venter.

Kristina Osland (11) er spent. Både fordi hun skal spille i Grieghallen og fordi hun og moren allerede har inngått et veddemål om resultatet.

— Og så håper jeg storebroren min synes jeg er flink, sier trombonisten.

Dirigent Torgeir Bjørndal forteller at medlemstallet har vært svært stigende de siste årene. De er ikke mange år siden korpset hadde færre enn ti medlemmer. En rekrutteringskonsert gjorde susen. Nå har hovedkorpset om lag 25 musikanter, og til sommeren går turen til NM i Stavanger.

— Hordablæsten blir en generalprøve på NM-stykket. Og så er det bra for musikantene å spille konsert et annet sted enn i gymsalen, sier Torgeir.

Vafler og trampoline

I oktober er Hellen skoles musikkorps 50 år. Det skal feires både med jubileumstur til Edinburgh og deretter jubileumskonsert.

— Det blir konsert med gjester, vi håper å samle gamle musikanter, sier korpsleder Jan Haaland.

Han forteller at med økende medlemstall er det også flere foreldre å fordele dugnadsinnsatsen på. Nå får Hellen-musikantene noe å bite i på annenhver øving.

— Vi kan ikke skjemme dem helt bort heller, smiler Haaland mens vaffelspisende barn tøyser og ler rundt han. De som er ferdige med spisingen svever luftig over trampolinen.

— Det kan være tungt å skaffe penger, men vi får mye igjen. Jeg synes det er viktig at barna har et tilbud i nærmiljøet der de kan være sammen på tross av kjønn og alder, sier Haaland.

Hordablæsten blir arrangert i Peer Gynt-salen i Grieghallen lørdag. Det konkurreres i janitsjar og brass, samt egne klasser for solister og ensemble.

LUFTIGE SVEV: Althornist Bård Basberg (13) i farta. Trampolinen er flittig brukt i pausen.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE
KONSENTRASJON: Øyvind Skjævestad, Finn Kristian N. Træland og August Aase Boge skal spille i Grieghallen for første gang. Niåringene er blant de yngste musikantene i Hellen.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE
PAUSEKOS: Rasmus Lund (10) og Karianne Hansen (12) nyter vaflene. Annenhver mandag får musikantene noe å bite i i pausen. - Vi kan ikke skjemme dem helt bort, ler korpsleder Jan Haaland.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE