Det gikk ikke å få løs steinmassene over Stanghelletunnelen med håndmakt.

— Det er et drastisk steg, og siste utvei. Men siden det er tele i fjellet, og stort det som er igjen, kan det være en god løsning.

Fra spett til dynamitt

Det sier geolog Njål Farestveit i Statens vegvesen, som har jobbet på stedet siden raset stengte E 16 ved Stanghelle i Vaksdal onsdag.

Han anslår at mellom 30 og 40 kubikk stein vil løsne når arbeiderne fra Fjellsikring Inter Handling på Straume går over fra luftputer og spett til dynamitt mandag.— Jorden oppi fjellet er bunnfrossen. De får ut en og annen blokk slik de har holdt på til nå, men det går for sakte, sier han.

300 kubikkmeter stein

Dermed vil E 16 ved Stanghelle, som har vært stengt siden onsdag, forbli stengt i «flere dager» til.

— Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lenge, det må vi komme tilbake til i morgen. Men portalen til tunnelen er også knust, og det kan hende vi må ta ut så mye som 300 kubikk med masser før vi er ferdige, sier han.

I mellomtiden må bilistene som skal fra Bergen til Voss ta av ved Trengereid og kjøre fylkesvei 7 over Nordheimsund for å komme forbi rasstedet.

Upopulær trafikkdirigering

Søndag kveld hadde Statens vegvesen dirigering ved Kvanndal og Granvin, hvor de stoppet lastebiler og sendte dem gjennom puljevis for å unngå at trafikken korket seg.

— Det har gått bra så langt, sier trafikkoperatør Thore-Andree Halland hos Vegtrafikksentralen i Hordaland klokken 19.20 søndag kveld.

— Det er ikke alltid like populært blant trailersjåførene, men jeg tror de forstår det når de ser hvor trangt det er enkelte steder, fortsetter han.

Kan bli togforsinkelser

Til nå har togtrafikken stort sett gått som normalt mens rassikringen har pågått i fjellsiden ved Stanghelle. Stanghelle stasjon ligger like nedenfor E 16.

— Sannsynligvis kommer vi til å fortsette som før, og stoppe arbeidene når det kommer tog. Er vi uheldige og det kommer stein ned i sporene, kan det bli forsinkelser. Vi får bare håpe det går bra, sier anleggsleder Aage Knutsen i Jernbaneverket.

TØFF JOBB: Først når disse løse blokkene er fjernet, kan man begynne å fjerne steinene som har ligget i veibanen siden det gikk ras onsdag ettermiddag.
PAUL SIGVE AMUNDSEN
LANGE KØER: Torsdag var det kaos på fylkesveg 7 i Hardanger. Mandag morgen går det foreløpig greit, ifølge Vegtrafikksentralen.
2211-TIPSER