— Hun kommenterte nesten alt jeg la ut, og jeg var redd for at hun skulle snoke på meg. Derfor blokkerte jeg profilen min for mamma, sier Jennifer Lilletvedt.

17-åringen på Langhaugen videregående skole i Bergen er langt fra alene. Hele 38 prosent av ungdom mellom 13-15 år oppgir at de har avvist familiemedlemmer på Facebook. Det samme gjelder for 36 prosent av ungdom mellom 18 og 22 år. Det viser resultatet fra en undersøkelse gjennomført ved NTNU. De samme resultatene fant man da deltakerne på datapartyet «The Gathering» ble spurt.

— Man vil jo ikke at de skal se alle bildene som blir lagt ut av oss. Foreldrene kan jo lett bli hysteriske dersom de ser noe de ikke liker, sier Lilletvedt.

Hun kommenterte nesten alt jeg la ut, og jeg var redd for at hun skulle snoke på meg. Jennifer Lilletvedt

Venninnen Elise Lillestøl Kilsti (17) har inntil videre latt profilen sin være åpen for foreldrene.

— Men det har nok samtidig gjort at jeg er mer forsiktig med hva jeg legger ut, sier hun.

Unge avviser mest

Forskeren som har gjennomført undersøkelsen er ikke overrasket over funnene.

— Det er de unge som ønsker å holde foreldrene ute av Facebook. Det er mulig de vil skjule personlige ting, og at de ser Facebook som sin egen personlige arena som de ikke vil foreldre skal bry seg med. Temaene de skriver om kan være kjærester, small talk, oppdateringer og bilder. De vil ha sitt eget sted, sier førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU.

Facebook-undersøkelsen hun gjorde i fjor viser også at i motsetning til de unge bare en av ti brukere over 39 år avvist familiemedlemmer.

— De oppgir ingen grunn. Men en ser at det i større grad er yngre som gjør dette. Det kan tyde på at det er mindre viktig for de eldre. Svært mange under 13 år har imidlertid foreldrene på Facebook. Det tyder på at foreldrene har gitt tillatelse til å være der selv om man egentlig skal være over 13, mot at de får følge med på hva barna gjør.

- Er dette overraskende?

— Nei, egentlig ikke. Det har vært mye snakk om personvern og bruk av Facebook, og jeg tror folk er blitt mer oppmerksomme på å skjerme privatlivet sitt, sier hun.

Hele 69 prosent av ungdommene mellom 18 og 22 år har avvist folk de ikke liker. Et flertall i alle aldersgrupper over 13 år har gjort det samme.

— Det er vanlig å slette folk man blir uenig med underveis etter at man har blitt venner. Vennelisten på Facebook er ikke gitt en gang for alle, sier Skog.

- Naturlig

— Det er ikke unaturlig at 15-åringer ikke vil at foreldrene skal være på Facebook. De har behov for å være selvstyrte. De føler gjerne behov for noe avstand fra dem som ellers har et grep, altså foreldrene, sier Cecilie Schou Andreassen ved Bergensklinikkene og Universitetet i Bergen. Hun leder blant annet et forskningsprosjekt som heter Facebook-avhengighet.

- Driver 15-åringene med noe foreldrene ikke kan se?

— Det trenger ikke å handle om at de gjør noe som er over grensen. Det handler blant annet om å løsrive seg og å bli voksen selv, sier hun. Schou Andreassen sier at 95-100 prosent av de mellom 13 og 18 år er på Facebook.

— Det dreier seg om tilhørighet, som er et grunnleggende behov.

Diskuter saken under: