Torgeir Norling

Det er Gerrys mor, Ligaya, som forteller om den forferdelige hendelsen.

— Gerry er død. Han ble angrepet og drept fredag kveld, sier hun gråtkvalt.

For knappe tre uker siden møtte Bergens Tidende Gerry Cave i Manilas sørlige havneområde. Sammen med sønnen Marc og datteren Mariel fortalte han åpent om den ufattelige fortvilelsen han følte etter at konen Marife ble savnet etter «Rocknes»-forliset.

Deretter reiste han til Norge sammen med de andre etterlatte.

I dag fikk vi de første meldingene om at noe kunne ha skjedd med Gerry etter at han kom tilbake til Filippinene. Sorgen vi hører i morens stemme er åpenbar.

- Angrepet og beskutt i bil

Hun forteller at Gerry var på vei fra hovedstaden Manila til familiens hjemsted utenfor byen Daet, i den østlige provinsen Bicol på Filippinene. Vel 100 kilometer fra hjemstedet i nærheten av landsbyen St. Helena ble bilen han kjørte angrepet og beskutt.

— Det er så trist. Han var så snill, gråter hun, og forteller at det lokale politiet så langt ikke er kommet noen vei med etterforskningen - bortsett fra at det antas at gjerningsmennene kjørte i en hvit van.

Fra andre kilder er Bergens Tidende blitt fortalt at området hvor Gerry ble drept er svært øde. Enkelte geriljabevegelser skal også være aktive i området. Det betviles imidlertid at disse gruppene står bak. Isteden spekuleres det i at noen kan ha trodd at Gerry hadde fått utbetalt forsikringsbeløpet etter Marifes bortgang, og at han hadde med seg pengene i bilen.

Jebsen-rederiet bekrefter at flere av de pårørende har fått utbetalt 3000 dollar hver. Dette skal sikre dem penger til å overleve inntil full erstatning kan utbetales. 3000 dollar, eller rundt 20.000 norske kroner, er et svært stort beløp på Filippinene.

Hvorvidt Gerry Cave er blant dem som har fått denne utbetalingen er ikke kjent.

Fryktet for barna sine

Moren Ligaya forteller at hun ikke kan forstå hvorfor noen ville ta livet av sønnen.

— Vi vet ikke hvem som drepte han. Vi kjenner ikke motivet. Vi vet ikke hvorfor, sier hun.

Tragedien som har rammet henne er ufattelig. Da vi for knapt tre uker siden snakket med Gerry i Manila, fortalte han hvor bekymret han var for moren. Hun var den i familien som hadde størst problemer med å takle at sønnens kone Marife var savnet.

— Hun er redd for hvordan jeg skal klare å ta meg av barna alene, fortalte han.

Gerry var selvfølgelig også svært preget av situasjonen. Likevel viste han en utrolig styrke da vi snakket med han. Han hadde heller ikke gitt opp håpet om å finne Marife i live.

— Jeg regner med at vi reiser sammen tilbake igjen til Filippinene, fortalte han.

Vi spurte også Gerry om han er forberedt på muligheten for at det kunne ha gått galt, og hvordan han i tilfelle så for seg en tilværelse uten Marife.

— Jeg kan egentlig ikke se muligheten, for jeg tror virkelig at hun fortsatt lever. Men i tilfelle er jeg nødt til å være tøff. Jeg har tre barn som da vil være helt avhengig av meg, svarte han.

Nå er hans fire år gamle sønn Marc og døtrene Marjon og Mariel foreldreløse.

NÅ ER OGSÅ PAPPA DØD: Sønnen Marc og datteren Mariel var med pappa Gerry Cave da han ble intervjuet av Bergens Tidende om den savnete hustruen Marife. Nå er mamma identifisert som død etter «Rocknes»-tragedien og pappa skutt på Filippinene.<br/> FOTO: TORGEIR NORLING