I alt 700 norske gutter og jenter i alderen ti til nitten år deltok i konkurransen. Pernille fra Bergen vant med bildet «Det skjeve tårn i Pisa om hundre år».

— Bildet handler om hvordan det vil se ut i Pisa om hundre år. Eksos, skitne gamle hus og midt i alt det triste det skjeve tårnet, som er blitt enda skjevere, forteller Pernille.

Det var læreren hennes på ungdomsskolen på Bulandet som foreslo at hun skulle melde seg på konkurransen.

— Hun mente jeg hadde talent, og siden jeg allerede var ferdig med det som var pensum på skolen, ble jeg med. Det gikk jo bra, ler den glade vinneren.

Elever fra over 30 europeiske land deltar i konkurransen. Vinnerne fra hvert land blir invitert til prisvinnersamling på Kypros. I Norge er det Læringssenteret som arrangerer konkurransen, med støtte fra Europarådet, Det europeiske kulturfond og EU.

Gammelost og vodka

På Kypros møtte Pernille 23 prisvinnere fra andre land. De hadde kommet dit ved å tegne, male, fotografere eller skrive noe.

— Vi ble fort kjent og lærte utrolig mye av hverandre. Jeg fikk et spesielt godt forhold til fire jenter fra Østerrike, Tyskland, Nederland og Slovakia. Vi avtalte å treffes igjen, forteller hun.

Under samlingen måtte alle presentere landet de kom fra og ha med ting som var typisk for hjemlandet.

— Jeg hadde med postkort fra Bulandet og Bergen. Jeg fortalte at vi i Norge er født med ski på beina og at vi påstår at nissen er norsk. De lo godt av våre gamle tradisjoner med å sette ut grøt på låvene i julen, forteller hun.

Pernille hadde også med gammelost, brunost, ostehøvel og ekte norsk Freia melkesjokolade i sekken.

— De likte veldig godt sjokoladen, men gammelosten kunne de styre seg for, sier hun. De andre hadde også fylt bagasjen med mye rart:

— Det var utrolig mye artig. Mange varianter av sjokolade, mat og øltyper. Og russerne hadde tatt med seg ekte russisk vodka. Gjett om lederne rynket på nesen da de smakte på den ...

Alltid vært glad i å tegne

Oppholdet på Kypros var ingen badeferie for Pernille og gjengen. Timeplanen var fylt med guidede turer til muséer og gamle borger.

— Vi fikk se veldig mye flott kunst. Lærte om gamle ting, keramikk og guder. Skulle vi ha noe strandliv, måtte det bli om kvelden, hvis vi fikk tid da, sier hun.

Pernille har alltid vært glad i å tegne og male, og hun ser ikke bort fra at det er dette hun kommer til å jobbe med en gang.

— Har ikke helt bestemt meg ennå, men etter å ha bodd siste året på Bulandet har det gitt mersmak.

Der ute har jeg hatt mye tid til å tegne og male.

Det er jo ikke så mye annet å ta seg til, sier hun. Pernille har allerede hatt en liten utstilling av bilder på venterommet hos kiropraktoren på Bulandet. Om to uker reiser hun tilbake til Bergen for å begynne på allmennfag på Steinerskolen.