Mannen fra Kvinnherad ble pågrepet i hjemkommunen torsdag ettermiddag, og ble straks tatt inn til avhør.

Der erkjente han å ha tent på rekkehuset, og innrømmet også at det var han som malte hakekors på det samme huset i mars i år. Han erkjente også rasistisk tagging på Husnes ungdomsskole i juli.

— Var alene

Mannen er nå siktet for ildspåsettelse og skadeverk.

— Det ser ut til at han har vært alene om ugjerningene. Det gjenstår fremdeles noe etterforskning, og det kan bli aktuelt å utvide siktelsen, sier lensmann Jan L. Fosse i Kvinnherad.

— Kan det bli aktuelt å sikte mannen for forsøk på mordbrann?

— Det er en vurdering som vil bli gjort av den ansvarlige juristen på saken, sier Fosse.

Analyser fra Kripos viste at det ble helt brennbar væske på husveggen før brannen. Den etiopiske familien består av en mor og tre barn på tretten, fjorten og femten år.

Lensmannen vil ikke si noe om hva den siktede har forklart i avhør, eller om han har gitt uttrykk for noe motiv for handlingene. Mannen skal ikke tilhøre noe spesielt miljø i kommunen. Fosse vil ikke si om han er kjent for politiet fra tidligere.

Politiet gjennomførte en ransaking i forbindelse med pågripelsen, men lensmannen vil ikke si hvilke funn som ble gjort. Den siktede ble sluppet fri etter avhør.

Rasistiske slagord

— I all hovedsak regner vi saken som oppklart. Det er en stor lettelse, og vi er glade på vegne av nærmiljøet og ikke minst den etiopiske familien som ble utsatt for dette. Saken har helt klart vært en stor belastning, sier Fosse.

Liv Helland er en av familiens nærmeste venner og støttespillere. Hun reagerte med glede da BT brakte henne nyheten om siktelsen i går.

— Du verden, det var godt høre. Nå er det mange som blir glade, sier hun.

Helland forteller at taggingen og brannen har gått sterkt inn på familien.

— Da det ble malt rasistiske slagord på skolen i forrige måned, fikk de et nytt tilbakeslag. Dette er noe som angår hele lokalmiljøet, og vi skammer oss egentlig over at slikt kan skje. sier Helland.

— Det har også virket skremmende på andre flyktninger, som har vært redde for at de kunne bli utsatt for det samme. Nå tror jeg de fleste er beroliget