— Vi har faktisk Asbjørn Herteigs ord for at det var vårt engasjement den gang som gjorde det mulig å redde Bryggen, forteller bildekunstneren Rolf Kästel (74).

Og med «vårt engasjement» mener han tegneklubben Det Glade Bergen. En bergensk oppfinnelse, den gang i 1959 med medlemmer sentralt plassert i bedrifter som Toro, Kløverhuset, Sundt, Berstad og IFA.

— I Bergen ville mange rive Bryggen etter brannene i 1955 og 1958, andre ville flytte den. Det Glade Bergen derimot krevde bevaring og gjennoppbygging, forteller Kästel.

Og blant stuntene man gjorde for å skaffe penger til kampsaken, var happeningen på Grand. Sytten mann grep penselen for åpen scene, samtidig.

Hetland malte påfugl

— Det skjedde under et møte i Salgs- og Reklameforeningen, forteller Kästel. Han var selv en av de 17 malekyndige som etter tur hoppet opp på scenen og malte en del av bildet. En annen var Audun Hetland.

— Jeg tror Audun bidro med den ene påfuglen, stilen likner hans, sier Kästel. Mye av damens nesten nakne kropp ble malt av Perle og Bruse-skaperen Carl Johan Skauge, minnes han. Selv malte han en del av damens ansikt.

Salen var full av publikum under seansen, og etter at malingen var tørket ble bildet auksjonert bort - til inntekt for Bryggens bevarelse.

Han som fikk tilslaget var Finn Caspar Olsen, men Kästel kan i dag ikke huske hva det ble betalt for bildet.

For ti år siden donerte Olsen bildet tilbake til Det Glade Bergen, og det har siden hengt på en meget synlig plass i klubbens lokaler i Den Krohnske Vinkælder i Gågaten.

Hipp, hipp...

Bryggens redningsmann fremfor noen, Asbjørn Herteig, skal i ettertid flere ganger ha sagt at det var Det Glade Bergens engasjement som reddet Bryggen. Blant annet tok klubben initiativ til souvenirbutikk på Bryggen og salg av brostein med navnetrekk.

De 17 som bidro til det historiske maleriet den gang i 1959 var: Audun Hetland, Rolf Kästel, Georg Mattsson, Tor Evjenth, Peder Bøe, Svein Skauge, Carl Johan Skauge, Alfred Skauge, Wermund Hjelland, Magne Paulsen, Ingolf Raknes, Truls Næss, Erling Sætersdal, Gustav Schwartz, Bjarne Løkeland, Carl Nejedly og Alf Moss.