• Det var gratis sauna på bussen, sier passasjer. Busselskapet beklager.

— Det var ikke noen form for lufting i det hele tatt, og varmere og varmere ble det, sier en 27 år gammel busspassasjer fra Landås. Han ønsker å være anonym.

Etter jobb mandag ettermiddag gikk han på 15.40-avgangen til linje 12 ved Festplassen i Bergen.

— Det slo varm luft mot oss da vi gikk inn i bussen, sier han.

- Gikk av

Ved hjelp av en app som sammenholder ute- og innetemperatur, tok han en måling da bussen gikk fra Festplassen.

Ifølge den var innetemperaturen da 37 grader.

— En kvinne valgte å gå av bussen før den begynte å kjøre. Etter hvert rant svetten fra samtlige om bord, sier 27-åringen.

Noen spesielt artig busstur var det ikke

Landåsmann (27)

— Flere andre klaget, blant annet en kvinne som satt bak meg. Det var også en medpassasjer som gikk frem og snakket til sjåføren. Men det skjedde ingenting. Jeg går ut fra at sjåføren ville tatt på mer kjøling om han hadde hatt mulighet til det. Han satt jo der og svettet, han også.

Vel fremme på Landås, der han skulle av, tok 27-åringen frem mobilen igjen og gjorde en ny måling.

Da hadde temperaturen inne på bussen, ifølge mobil-appen, krøpet opp til hele 43 grader - 16 grader mer enn den oppgitte utetemperaturen på samme tid.

— Jeg kan ikke si hvor pålitelig målingen er. Men jeg vil tro at det i hvert fall var rundt 40 grader, sier Landås-mannen.

Med slikt sommervær som det er i Bergen nå, synes han det burde være bedre muligheter for å regulere temperaturen inne på bussene.

— Det kan selvfølgelig ha vært noe galt med kjøleanlegget. Men det ble ikke sagt noe om det. Ikke var det takluker i bussen, heller, så det var ikke mulig å få inn luft, påpeker han.

«Altfor høyt»

Kommunikasjonsleder Kaare Enæs i Tide, selskapet som kjører blant annet linje 12 for Skyss, sier det ikke har fått konkrete tilbakemeldinger på at det var noe galt med bussen på den aktuelle avgangen.

Bussene har klimaanlegg som skal sørge for en behagelig temperatur i bussen

Kaare Enæs, komm.leder i Tide

— Men her er det tydelig at noe ikke har fungert som det skulle. Bussene har klimaanlegg som skal sørge for en behagelig temperatur i bussen, sier Enæs.

— Rundt 40 grader er altfor høyt. Det skal ikke være slike temperaturer på bussene, konstaterer han.

Skal stå på 22 grader

Etter litt intern research, ringer Enæs tilbake. Da kan han fortelle at klimaanleggene på bussene i utgangspunktet skal være fast innstilt på 22 grader.

— Bussene vi bruker på kontrakter for Skyss i Bergen, er av relativt ny dato, to-fire år gamle. De skal ha god nok kjølekapasitet til å takle både 25 og 30 grader, sier Enæs.

— Men så varmt som det er nå, kan det bli problematisk å holde temperaturen konstant på 22 grader. Det henger sammen med at solen «steiker» på de store vindusflatene. I tillegg må dørene åpnes på stoppene. Som mange bileiere vil vite, fungerer ikke klimaanlegget optimalt hvis du ikke holder bilen helt tett. Det er derfor disse bussene heller ikke har takluker, sier Tides kommunikasjonsansvarlige.

Landås-mannen som gjorde temperaturmålingene mandag, sier han selv taklet varmen i bussen fint.

— Men noen spesielt artig busstur var det ikke. Jeg er bare glad vi kom oss opp bakkene til Landås og slapp å gå hjem, sier han.

**_PS! Ifølge Vervarslinga på Vestlandet var det 28,9 grader i Bergen klokken 16 i dag, mandag.

Makstemperaturen mandag ble målt mellom klokken 13.15 og 13.20. Da var det 30,1 grader._**