— I all verden. Er det en lokal måling?

Byrådsleder Monica Mæland blir for en gangs skyld stille i flere sekunder når vi forteller at Høyre nå har en oppslutning blant bergenserne på 39,3 prosent. Opp over fire prosentpoeng siden mai, og opp hele 13 prosentpoeng siden valget i 2007. Det ville gitt 27 representanter i bystyret, ni flere enn i dag.

- Du blir målløs?

— Ja, nå ble jeg nesten stum. De som kjenner meg ved at det skal noe til. Jeg er jo alltid forberedt på det verste. Dette var en veldig, veldig god nyhet, sier Mæland, før hun samler seg og vender tilbake til standardformuleringene vi kommer til å høre ofte.

— Vi har en jobb å gjøre hver eneste dag frem til valget. Det er valget som teller, men det er klart det er utrolig inspirerende.

Ikke minst gleder Mæland seg over en så sterk måling for Høyre i dagens klima i bergenspolitikken.

— Det har vært mye ruskevær med debatt om lovligheten av budsjettet, diskusjoner med fylkesmannen om reguleringer og mye annet, sier byrådslederen.

— Og da er det veldig, veldig kjekt med en slik måling.

- Interessant

Målingen er utført av Respons for Bergens Tidende. Blir dagens måling valgresultatet i september, vil Høyre og Frp kunne danne flertall alene. Men det kan også alliansen fra Mælands første periode som byrådsleder (Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti) gjøre uten hjelp fra Fremskrittspartiet.

— Mitt utgangspunkt har alltid vært å arbeide for en bredest mulig allianse på borgerlig side. Frem mot valget vil målingene vise ulike mulige allianser. Hva det ender opp med vil valget avgjøre, men jeg ser at dette er interessant, sier Monica Mæland.

Hun registrerer at byrådskollegene i Frp og KrF sliter på målingen.

— Det er selvsagt bekymringsfullt, men vi er i et politisk klima hvor det er stort fokus på hovedmotstanderne Høyre og Ap. Det tjener de to partiene på. Slik har det vært for andre partier når de har fått spesielt fokus.

- Venstre lukket døren

For de to andre byrådspartiene er det lite å glede seg over. Etter en liten bedring på målingen i mai, stuper Frp ned over fire prosentpoeng til 11,5 prosent. Det laveste på lang, lang tid og 9,5 prosentpoeng ned fra valget for snart fire år siden. Det ville redusert dagens bystyregruppe på 14 representanter til åtte. Med et slikt valgresultat vil partiets ungdomskandidat og nummer ni på Frps liste, Petter Kvinge Tvedt, havne utenfor bystyret. Det liker han dårlig.

— Det betyr at vi må jobbe og stå på for å vise frem vår politikk, sier Kvinge Tvedt, som også er politisk rådgiver for listetopp og finansbyråd Liv Røssland.

— Det har ikke vært så lett i det siste når media har vært mer opptatt av et påstått uvennskap mellom Carl I. Hagen og Siv Jensen. Da er det ikke lett for velgerne å ha fokus på politikken, sier han.

Frp er godt fornøyd med dagens flertallskoalisjon i bystyret, men tar gjerne imot Venstre for å bygge et enda sterkere flertall.

— Det var Venstre som lukket døren for oss og ikke motsatt. Vi er åpen for et enda bredere borgerlig samarbeid, sier Kvinge Tvedt.

- Vi er ekstremt viktige

Også KrF sliter tungt. Med dagens oppslutning får partiet kun to representanter i bystyret. En av dem, byråd for skole og barnehage, Filip Rygg forklarer:

— Vi har jo en del skuffende målinger, egentlig siden stortingsvalget i 2009. Det nasjonale og lokale henger sammen, og når Høyre er store nasjonalt, er de ekstra store lokalt i Bergen. Men det er klart at vi ikke er fornøyde med dette. Vi mener jo at vi er ekstremt viktige i et borgerlig samarbeid. Vi gir politikken en viktig miljøprofil og varme, og er med på å trekke politikken mot sentrum, sier Rygg.

— Det er verdt å merke seg at det er et så klart borgerlig flertall i Bergen. Det viser at det er et sterkt ønske om et ikke-sosialistisk styre fremover. Der vil KrF være veldig viktige.

Si din mening i kommentarfeltet under!