1. november avsluttet Erlend Baldersheim (25) jusstudiet. Resultatet; 15 A-er av 15 mulige.

Den 26 juni i 2001 skrev Bergens Tidende om supereleven som gikk ut av Os Gymnas med 27 av 28 mulige seksere på vitnemålet. Nå har supereleven bevist at han også er en superstudent.

— Jeg hadde ikke noe klart bilde av hva jeg ville bli når jeg gikk ut av gymnaset, men jeg hadde gode nok karakterer til å komme inn der jeg ville, sier Erlend Baldersheim, opprinnelig fra Baldersheim i Fusa kommune.

På gymnaset fikk han toppkarakterer i alt utenom gym, der han fikk fem.

— Jeg hadde kanskje kunnet bli lege og tenkte også på å studere på NHH. Lege slo jeg raskt fra meg. Jeg er ikke så glad i blod og sånn. Selv om jeg har vokst fra meg sprøyteskrekken, fristet ikke legeyrket, sier han.

Til slutt falt valget på jusstudiet, og i november ble han tildelt beviset på fullført master i rettsvitenskap.

— Jeg vet ikke om jeg er eneste student med bare A-er, men etter omleggingen fra tall til bokstavkarakterer, er det så vidt jeg vet ingen andre som har fått et slikt resultat, sier han.

Konkurrerer med seg selv

Baldersheim følte han hadde forbedringspotensial etter gymnaset.

— Det var om å gjøre å utnytte det. Slik er jeg, selv om jeg har fått best resultat så er jeg opptatt av å se om det er noe jeg kunne gjort bedre, sier han og legger til at han egentlig har et ganske avslappet forhold til karakterer.

— Jeg er selvfølgelig stolt. Jeg hadde et mål om å få gode karakterer, og det har jeg nådd. Men jeg har jobbet for det. I forhold til den arbeidsinnsatsen jeg har lagt ned, har jeg fått brukbare resultat, sier han med et smil.

Rettsvitenskap, eller juss på folkemunne, er et studium preget av konkurransementalitet og karakterpress. Selv har Baldersheim aldri vært i konkurranse med andre enn seg selv.

— På den måten kan jeg glede meg over gode karakterer, både for meg selv og andre. Hvis du lar naboen påvirke hvor bra du selv gjør det, blir det feil, sier han.

Doktorgrad neste

For tiden jobber Baldersheim ved Det juridiske fakultet som universitetslektor i rettsvitenskap. Halvparten av tiden bruker han på å undervise, den andre halve til forskning.

— Jeg holder på å bestemme meg for hva jeg kunne tenke meg å ta doktorgrad i. Får jeg et doktorgradsstipendiat kan jeg etter fire år søke på fast stilling ved universitetet, forklarer han.

Både strafferett og tingrett er interessant.

— Jeg har god peiling på det jeg interesserer meg for, men spør ikke meg om hva som er opp eller ned på en motor, sier han.

Som heltidsstudent har mye tid gått med til lesing, men også en flittig student har noen ganger behov for å koble av.

— Etter intensive perioder må jeg hjem til Baldersheim. Fiske, gå i fjellet og gjøre helt andre ting.

— Men kjæreste er det ikke blitt tid til?

— Nei, jeg synes synd på den jenten som skulle sittet og ventet på meg mens jeg studerte, sier Baldersheim og ler.

FRA STUDENT TIL UNIVERSITETSLEKTOR: Erlend Baldersheim er ikke sikker på om han vil spesialisere seg innen strafferett eller tingrett. FOTO: GUNHILD AGDESTEEN