— Vi er nødt til å kutte i budsjettet, men lover å jobbe som bare det for de gruppene som trenger det mest, sa Mæland da hun møtte Solhaug-mødrene Laila Kleveland og Lisbeth Gjelsvik i rådhuset i går.

Kleveland fortalte i BT i går om hvordan den alternative undervisningen på Solhaug atferdsskole reddet hennes ADHD-syke sønn fra mobbing og tilpasningsvansker. I kommunebudsjettet for neste år er skolen foreslått nedlagt.

Den gode nyheten for Solhaug skole er at Fremskrittspartiet har bestemt seg for å redde skolen. Partiet har en avtale med byrådspartiene Høyre, KrF og Venstre om at de skal kontaktes først i budsjettforhandlingene. Og gruppeleder Liv Røssland i Frp sier følgende om saken:

— Vi vil gjøre alt vi kan for å opprettholde Solhaug skole. Det er helt feil å stenge skolen. Kommunen oppnår ingen som helst gevinst ved å ødelegge enkeltskjebner.

Vil ta fra kultur

Røssland lanserer muligheten for felles administrasjon mellom de tre skolene for barn med atferdsvansker i Bergen, Solhaug skole, Alrekstad skole og Godvik skole. En annen mulighet hun lanserer, er å ta fra kulturbudsjettet for å spare inn de 450.000 kronene nedlegging av Solhaug er beregnet til.

— Vi har ikke forståelse for at de svakeste skal tas hver gang, sier Røssland. Hun er redd for at kommunen ikke sparer noe når sluttregnskapet skal gjøres opp.

— Hva tror du det vil koste av penger når det låser seg for disse ungene? spør hun, og har svaret selv:

— Det kan resultere i store utgifter. Jeg er redd vi ikke sparer noe, sier hun.

- Umulig å overse

Monica Mæland følger tankegangen med at kortsiktig innsparing kan bli dyrt på sikt.

— Det kan være noe i den måten å tenke på. Men det handler om oppfølging, og elevene på Solhaug må eventuelt bli flyttet til en av de to andre skolene. For noen kan et alternativ være tilpasset opplæring ved den skolen de kommer fra. De som har havnet på Solhaug, har så store problemer at det ikke er mulig å overse dem, mener Mæland.

Den ferske byrådslederen har fått et oppsamlet underskudd i fanget som kan overstige én milliard kroner ved årsskiftet, om det ikke blir gjort noe drastisk. Da hun startet som byrådsleder i høst, trodde hun underskuddet politikerne måtte kjempe med, var 330 millioner kroner.

Tror ikke på lovnader

— Klart det er tøft å havne i en slik situasjon. Jeg har vært med og kjempet for Solhaug skole to ganger tidligere. De argumentene de kommer med, gjør et stort inntrykk. Det er to her som har det mye vanskeligere enn meg. Dette er smertefullt for dem det rammer, innser Mæland.

Fylkesleder Svein Einar Bolstad i Norsk Lektorlag vakte harme blant foreldre med ADHD-barn da han 5. november i år gikk ut i BT og forlanget bøllete elever ut av klasserommet. Nå slår han et slag for Solhaug skole.

— Det er strutsepolitikk å nedlegge Solhaug. På sikt vil det slå hardt tilbake. Det er ingen grunn til å tro på eventuelle lovnader om tilrettelegging ved vanlige skoler. All erfaring tilsier at det bare er tomme ord, sier han.

— Ressursene vil bli pulverisert for så å bli tatt helt bort. Det er slik vi er vant til i norsk skole, mener Bolstad.

MØTTE SOLHAUG-MØDRE: </b>Laila Kleveland (t.v.) og Lisbeth Gjelsvik møtte byrådsleder Monica Mæland i går. Etter møtet fryktet mødrene at elevene ved Solhaug skole blir fordelt på de to andre skolene for barn med atferdsvansker i Bergen. - Men vi gir ikke opp kampen for skolen, sier de.<p/>FOTO: TOR HØVIK