Mellom klokken 13.30 og 14.30 lørdag var det 30.2 grader. Senere på dagen steg temperaturen til 30.9!

— Dette er årets hittil varmeste dag, altså veldig varmt, sier meteorologifullmektig Magnus Anglevik ved Vervarslinga på Vestlandet.

Lørdatgstemperaturen slår flere rekorder. Det er årets varmeste dag i Bergen og den fjerde varmeste julidagen noensinne. I juli 2003 var det 31,8 grader. Men da slo temperaturen alle julirekorder de siste 100 år i Bergen.

Ubrukte ullgensre

Laurent Zimmermann fra Strasbourg i Frankrike gikk av toget fem minutter før bt.no møtte ham lørdag ettermiddag. Han var slått ut av det fine været og søkte tilflukt i parken ved Lille Lungegårdsvannet.

— Dette er helt utrolig. Det er jo varmere her enn i Frankrike! Klisjeen om regnbyen Bergen kan umulig stemme, sier turisten.

Den franske historielæreren er i Bergen for å dyrke sine to store lideskaper – norsk middelalderhistorie og metal.

— Dere har noen fantastiske band her i byen, Immortal og Enslaved, for eksempel.

I ryggsekken har han regntøy og ullgensere. Heldigvis for ham blir det ikke nødvendig å ty til så ekstreme tiltak med det aller første.

— Jeg hadde håpet på 20 grader eller noe slikt, så dette er flott. Jentene her er også utrolig vakre, så finværet kom som bestilt, sier den solglade læreren.

Flere rekorder

Anglevik understreker at det er veldig sjelden at temperaturen går over 30 grader i Bergen. Bare syv ganger tidligere er det målt over 30 grader i juli.

Snittemperaturen i juli så langt er på 16.9 grader. Og utsiktene til sol og varme de neste dagene er veldig gode.

— Det er slett ikke umulig å tangere snittemperaturen fra 2003 på 18.1 grader. Vi kan fort ende opp på en femte eller sjetteplass av de høyeste snittemperaturer i juli siste hundre år. Det er en veldig fin julimåned vi snart legger bak oss, sier Anglevik.

Og hvis du ikke liker varmen, så må du dra fra Bergen.

— Det kan bli enda varmere søndag. Det er ikke noe i veien for det. Det skal bli veldig fint og varmt de neste dagene, i alle fall frem til og med onsdag, sier Anglevik.

Begrenser isinntaket

— Det er så nydelig, men vi holder oss i skyggen, sier Signe Gundersen.

Hun har fått besøk av barnebarnet Thomas Nielsen (2 ½) fra Oslo. Sammen søker de til parker med store trær for å slippe unna det beste.

— Han kommer jo fra Østlandet, og er nok derfor bedre vant til slikt vær enn det jeg er, sier Gundersen, som forteller at de prøver å begrense isinntaket til minstemann.

Minstemann får trøste seg med at solen ikke forsvinner med det første.

Tropenatt i natt

Det var ikke tropenatt natt til lørdag, men fyrstasjonene på kysten var ganske nær. Natt til i dag, søndag, ble det heller ikke tropenatt. I Bergen var temperaturen helt nede i 15.4 grader.

— Det er ufattelig at noen kan klage på været i sommer, det har vært veldig bra, sier Anglevik.

På Torget stekte solen som verst lørdag. Det tok ikke Federica Monte (23) særlig notis av, overallen til tross.

— Det er selvfølgelig hett i overall, men jeg liker det slik, sier spanjolen som har jobbet på Fisketorget i 1 1/2 måned.

— Alle turistene hos oss er også spanjoler, så de klager ikke, ler hun.

Oppdaterte veimeldinger

Sjekk våre webkamera: Bavallen | Fedje | Finse | Flåm | Fløyen | Helleneset | Eikedalen | Stryn | Voss | Vågen

Værmelding der du bor: Prøv vår nye værtjeneste! (Hva synes du om den? Ris og ros kan sendes til tech@bt.no.)

PETTER LØNNINGEN
PETTER LØNNINGEN
Jan M.Lillebø