— Det er jo en grei måte å få snøen vekk på, sier Jørn Oksnes.

Da han ankom hytten på Kvamskogen fredag, var snødybden 2,3 meter på flatmark. Ja, så mye snø var det at Oksnes nesten ikke kunne se fritidsboligen sin. Hadde han vært som hytteeiere flest, så ville han tatt spaden fatt. Men flere dager med snømåking fristet ikke bergenseren. Han hadde en annen plan.

Lørdag formiddag fikk han besøk av et entreprenørfirma med kranbil. Først ble en stor grabb koblet på. Jafs for jafs fjernet den snøen rundt hytten. Deretter ble et spesialdesignet måkeredskap med presenning koblet på. Med hydraulisk kraft ble det hvite element skjøvet unna.

— Det beste med å gjøre det på denne måten er at du får snøen vekk fra hytten, sier Oksnes.

Ikke doven

- Du er ikke litt lat da?

— Nei. Det er overhodet ikke det det går i. Jeg er faktisk ganske aktiv, sier bergenseren, som har hytte i nærheten av Mødalen på Kvamskogen.

- Hva sier naboene dine når de ser at du kommer med en kranbil?

— Det har jo vært en del å se på. De bare ler.

- Så de måper ikke av deg?

— Neida. De har jo måkt det meste, de. Jeg har derimot ikke vært her så mye på grunn av mye reiseaktivitet. Derfor var det veldig mye snø på og rundt hytten da jeg kom.

Kreativ

Oksnes forteller at han også måkte på tilsvarende vis forrige gang det var store snømengder på Kvamskogen, for to-tre år siden. Det er det bergensbaserte entreprenørfirmaet Sten Gravdal som eier kranbilen.

— Det handler bare om å være lite kreativ. Jeg driver jo selv med entreprenørvirksomhet. Og så har jeg bilvei helt frem til hytten. Det gjorde at vi kunne få til denne løsningen, sier Oksnes entusiastisk.

— Ved å bruke denne metoden, får du gravd vekk snøen rundt hytten. Da jeg kom gikk jo snøen helt til takrennen. Det gjør at snøen på taket ikke raser. - Hvor lang tid tok det å fjerne snøen med kranbil?

— Det gikk på tre-fire timer. Skulle jeg gjort det manuelt, så hadde det vært to-tre mann i rundt åtte timer. Men da får du det problemet at det fullt av snø rundt hytten, og så må du ta det igjen.

- Og hva kostet herligheten?

— De går på timenlønn. Jeg har fått en god timperis. Det blir ikke noe dyrere dette her enn de som leier inn fire-fem mann til å hjelpe seg å måke. For fem-seks tusen kroner er det gjort.