Foreløpig går «Britannia» for motor, men når hun er ferdig rigget, kommer hun til å ha fem seil. Fullt rigget og med vinden, kan hun ha en seilføring på nesten 1800 m².

Det er Sigurd Coates som eier båten. Denne helgen besøkte han svigerforeldrene i Vik i Øygarden. Nysgjerrige møtte mannsterkt opp for å ta båtsmykket nærmere i øyesyn.

Coates inviterer dem gjestfritt om bord.

– Folk skal få komme om bord og kikke. De skal ta i tauverket og kjenne på mahognien, synes Coates. Han husker selv hvordan det var å stå på kaien og betrakte de flotte båtene, og aldri få se hvordan de var innvendig.

«Britannia» er en tro kopi av den britiske kongeyachten med sammen navn. Originalen ble bygget for det britiske kongehuset i 1893 og senket utenfor Isle of White i 1936.

Nye «Britannia» er registrert i Gibraltar og skal seile under engelsk flagg. Seilerbyen Cowes på øyen utenfor sørkysten av England blir hjemmehavn for skipet. Eieren, norske Sigurd Coates mener det er en selvfølge, når han har bygget en kopi av britenes egen kongeyacht.

Gamle «Britannia» var en god seiler og vant 231 regattaer i sin tid. Coates planlegger også å bruke yachten til regattaer når den er helt ferdig. Da trenger den et mannskap på 35 trente seilere. Til vanlig fart er det nok med 12.

– Jeg håper at mannskapet vil bli en internasjonal miks med plass til både norske og engelske seilere. Jeg er interessert i å komme i kontakt med flinke seilere, så det er bare å melde seg, sier Coates.

Ordfører Olav Martin Vik var blant dem som troppet opp på kaien i dag. Han overrakte Øygardens vimpel til rederen. Han ser gjerne at «Britannia» kommer tilbake.

– Vi kommer til neste år. Da blir det under fulle seil, sier Coates.

Les mer i Bergens Tidende 3. august.