Rundt 150 har mistet jobben hos Rolls-Royce maskinfabrikk på Hordvikneset i løpet av to år. Da passer det seg ikke å invitere resten til fest:

— Det er av respekt for den prosessen som er kjørt sier personalsjef Christian Onstad ved Rolls-Royce Marine Engines - Bergen til Bergens Tidende.

ICA kutter

Rett før helgen ble det kjent at de 12.000 ansatte i dagligvarekjeden ICA ikke får julebord i år.

— Gjennom årene etablerte det seg dessverre en kultur som aksepterte at ting gikk dårlig. Til overmål ble det brukt penger på fest og moro. Det sier seg selv at det ikke er bra, sier informasjonsdirektør Bjørn Takle Friis til Dagligvarehandelen.

Betaler selv

Det er flere år siden de SAS-ansatte har fått julebord betalt fullt og helt av bedriften.

— Vi har ansatte som har vært nødt til å gå, og det vil derfor være en dårlig signaleffekt å arrangere dyre fester. Vi opplever et sterkt samhold blant de ansatte i en vanskelig tid, og man godtar å betale selv for gleden det er å møtes sosialt, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

For dyrt med årsfest

Også TV 2 strammer inn.

-Det blir som i fjor. De ansatte i Oslo og Bergen arrangerer julebord på eget initiativ. De må dekke det meste av utgiftene selv, men med litt økonomisk støtte, sier informasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2.

TV 2 har aldri hatt et tradisjonelt julebord. I stedet har det vært en årsfest for samtlige ansatte.

— Det er veldig kostbart å samle så mange på et sted, med blant annet fly og overnatting for de tilreisende. Det tar seg ikke ut å bruke penger på dette med de økonomiske utfordringene vi har - og samtidig som vi må redusere med 130 stillinger, sier han.

Redd for tradisjoner

G.C. Rieber-sjef Paul-Chr. Rieber prøver å holde seg unna tradisjoner i førjulstiden.

— Vi har ikke villet hatt noen tradisjoner på det der. Vi har nettopp hatt en høstfest, men vi må ikke ha for mye tradisjoner. Det blir så vanskelig å ta bort igjen, sier han til Bergens Tidende.

Hydro har slitt med lave aluminiumspriser i år.

— Det blir en nøktern julemiddag i kantinen. Julebord har vi ikke hatt på svært lenge. Ellers er det mye opp til de ulike Hydro-selskapene lokalt hva de vil gjøre. Men det blir nok ikke slått på stortrommen rundt omkring, sier informasjonssjef Thomas Knutzen i Hydro.

Fest i Sunnfjord

Også IT-bedriften Elis i Dale i Sunnfjord legger en liten demper på julebordet i år.

Men grunnen er ikke økonomiske problemer, Elis går så bra at bedriften skal øke staben fra 53 til over 70 de kommende årene.

— I år har vi det lokalt her i Dale. Vi var en tur med firmaet til Amsterdam tidligere i høst, sier daglig leder Johnny Ivar Haugsbakk.

Bør en kutte ned på julebordene, eller bør en unne seg litt glede før jul?