Det er mindre enn to uker siden Magnus Sæle Sylta (19) fra Åmundsdalen hadde oppflyging hos European Helicopter Center (EHC) i Sandefjord.

Realiserte drømmen

Der sto han til glans. På dagen ett år etter at han hadde sin første skoledag på helikopterskolen realiserte han guttedrømmen han har hatt i alle år.

— Dette har vært drømmen så lenge jeg kan huske og noe jeg alltid har visst jeg ville. Men det var vel først siste året på videregående jeg bestemte meg skikkelig. Da la jeg planene for hvordan jeg skulle gjøre det, forteller åsanegutten.

Å bli pilot er vel blant populære yrker å drømme om som liten, på lik linje med fotballspiller og brannmann. Men mens de fleste lar drømmer bli nettopp drømmer, bestemte Magnus Sæle Sylta seg da han fremdeles var 18 år.

Opptaksprøve og eksamen

Søknad ble sendt til skolen i mai i fjor, og deretter kom innkalling til opptaksprøver før sommeren - midt i eksamensperioder.

— Det ble en travel helg, jeg hadde opptaksprøvene og intervjuer på søndag og eksamen i fysikk på mandag. De ble en del lesing på turen frem og tilbake, men det gikk i hop til slutt, forteller Sylta.

Eksamen i fysikk ble bestått og det gikk tydeligvis bra på opptaksprøvene også, for uker senere kom gladmeldingen om at han fikk plass på EHC til den ettårige utdanningen som traffikkflyger. Commercial Pilot License (CPL-sertifikat) er sertifikatet man trenger for å kjøre helikopet på kommersielt basis i yrkessammenheng.

Av over 20 søkere, kom ni stykker inn på utdanningen i fjor høst. Seks av dem - inkludert 19-åringen fra Bergen - tok oppflyging i sommer. På EHC, som er ledende på helikoptertudanning i hele Skandinavia, er Sylta den yngste de kan huske som har tatt CPL-sertifikatet.

- Vennene sjokkerte

Mens jevnaldrende kanskje har fått gjort unna førstegangstjenste og fått begynt på en utdanning etter videregående, kom Sylta hjem etter ett år med en utdanning og helikoptersertifikat i lommen.

— Mange av vennene mine var ganske sjokkert når jeg kom hjem. Jeg hadde vært borte et år, og mange var egentlig ikke helt sikre på hva jeg hadde gjort på det året, men så kom jeg tilbake etter et år og var plutsleig ferdig utdannet pilot, smiler han.

Men han har måttet jobbe hardt det siste året.

— Det har vært lange skoledager og så hjem og lese etterpå. På det verste var det faktisk slik at man leser til man stuper om i boken. Men det har vært et kjempespennende år, jeg syns det er utrolig hvor mye en kan lære og oppleve på et år. Hvor utrolig fort man lærer, sier han.

Nye drømmer

Nå venter et år med førstegangstjeneste før han må begynne å skaffe seg strøjobber, kontakter og flytimer å vise til. Og selv om en drøm er oppfylt, er det ingen grunn til ikke å sette nye mål for fremtiden.

— I det lange løpet kan jeg er drømmen å jobbe på ambulansehelikopter eller å fly heliopter offshore, forteller Sylta.

NYUTDANNET: Her har Magnus Sylta nettopp tatt oppflyging på EHC i Sandefjord. 19-åringen er den yngste piloten de kan huske å ha utdannet på helikopterskolen.
Privat