I fem dager oppholdt Magnhild Njåstad (76) seg stort sett på kjøkkenet sitt i huset på Hatland på Osterøy. Dit kom nemlig ikke biene.

— Jeg er i utgangspunktet ikke redd for bier, men jeg syntes denne uken var en belastning, sier hun.

Bygdanytt fortalte tirsdag historien om biene som tok bolig i skorsteinen til 76-åringen. Mandag i forrige uke oppdaget hun de første biene i huset.

— Jeg gikk en tur ut, og da jeg kom tilbake var det en forferdelig musikk av bier i stuen.

Brukte støvsugeren

På grunn av et armbrudd fikk hun hjelp av en venn til å fjerne biene. De gikk til verks med støvsuger.

SMÅ SAMFUNN: Vokstavlene i kuben er laget av voks biene produserer selv. Biene lagrer nektar i cellene, der den omdannes til honning. En kube har én dronning og 10.000-20.000 arbeidsbier om vinteren, om sommeren ca. 60.000 arbeidere. ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG

— Jeg var veldig glad og trodde alt var greit, men så kom de plutselig tilbake igjen. Jeg skjønte at de var i nærmiljøet, men jeg fant ingenting rundt huset, sier Njåstad.

— Det var en slitsom uke. Jeg var ikke frisk nok til verken å løpe fra dem eller fjerne dem selv. Derfor holdt jeg meg på kjøkkenet, hvor de ikke kom inn.

Det var først fredagen forrige uke at hun skjønte at biene hadde slått seg ned i pipen hennes. Da hun skulle fyre på noe rusk i peisen, veltet røyken ut i stuen. Pipen var helt tett.

— Da jeg gikk ut, så jeg det svermet over skorsteinen, sier hun.

Savnet biene sine

Birøkter Frank Pape ble redningen for Njåstad. For å komme i kontakt med ham, ringer BT en nabo av Pape på Osterøy, Anders Hauge. Det viser seg at det var hans bier som bosatte seg i skorsteinen. Han har to bigårder på Osterøy.

Den ene ligger en kilometer unna Magnhild Njåstads hus.

— På grunn av den sene våren, var det vanskelig å beregne når man skal sette på en ny etasje på kubekassene. Jeg var nok for sent ute, og gamledronningen reiste av sted med haremet sitt på ca. 20.000 bier, sier han.

Tilfeldighetene stopper ikke der. 1. juni ble biene oppdaget i skorsteinen på Hatland. Nøyaktig på dagen for 50 år siden skjedde akkurat det samme, ifølge Hauge.

— Historien er merkelig. Min far var da i det samme huset og hentet hjem en sverm som hadde bosatt seg i den samme skorsteinen.

Måtte ta dem med hendene

Birøkter Frank Pape fikk en vanskelig jobb med å fjerne de om lag 20.000 biene.

— Når man finner en bisverm på et utilgjengelig sted, setter man vanligvis bare en kasse i nærheten som de flytter inn i. Men det gjorde de ikke denne gangen, fordi de allerede hadde startet å bygge vokskaker inne i skorsteinen, forteller han.

Neste dag måtte han derfor ta dem ut med egne hender.

— Men jeg klarte ikke å fjerne alle sammen. Det regnet denne dagen, og da ville de ikke flytte seg. Derfor tente vi på en avis i peisen for å røyke dem ut, forteller han.

LODNE: Biene kjennetegnes på sitt lodne, hårete utseende, der hårene sørger for effektiv oppsamling av pollen. I motsetning til vepsene tar bier aldri dyrisk føde.
John Severns, Wikimedia Commons

Pape understreker at de ikke fyrte opp så mye at skorsteinen ble varm.

— Vi ville ikke drepe dem, bare utvikle litt røyk så de skulle flytte seg.

- Ble du stukket av biene?

— Ja, jeg fikk tre-fire bier under drakten. Et par stakk meg i pannen og på beinet. Men det gjorde ikke meg så mye. Jeg blir så ofte stukket at jeg knapt merker det, sier han.

Sjeldent syn

Pape forteller at det er ganske uvanlig at bier bosetter seg i skorsteiner.

— De liker ikke røyklukten. Men det kan skje, fordi de leter alltid etter steder som er tørre, og denne dagen var det fuktig i været.

De svermende biene er svært lite aggressive, forteller birøkteren.

Ved sverming lager biene en ny dronning, og den gamle dronningen drar av gårde med omtrent halvparten av arbeiderbiene for å finne et nytt sted å etablere seg.

— De er spesielt fredelige når de søker etter en ny plass. De er pumpet med honning, og vil ikke miste noen på veien. Men når de først har slått seg ned, begynt å bygge og lagt noen egg, så kan de bli sinte dersom man går på dem. Da forsvarer de plassen sin, sier Pape.

— Dersom man finner bier en plass man ikke ønsker dem, så skal man ringe en birøkter for hjelp, for eksempel ved å kontakte Norges Birøkterlag.