— Jeg var stiv som en pinne! Jeg tenkte vel ikke spesielt mye. Jeg bare satt der og prøvde å samle tankene og finne ut hvor jeg skulle feste blikket, forteller Jenny Sandmo Ellefsen.

13-åringen fra Os stakk av med førstepremien på 48.000 kroner i gårsdagens «Kvitt eller dobbelt» på NRK. Jenny har gått opp i J.K. Rowlings bøker om Harry Potter. Selv om hun har lest bokserien utallige ganger, var hun kjempenervøs da kameraene ble rettet mot henne i tredje og siste runde.

Gale gomper

Jenny ble plukket ut til «Kvitt eller dobbelt» blant 400 ungdommer. I sluttrunden i går konstaterte dommer og Harry Potter-oversetter Torstein Bugge Høverstad at hun både husket vanskelige trylleformler og navnet på tegneserien «Gunnar Gromp, den gale gomp på galeien», som bare blir nevnt i en bisetning i en av bøkene.

— Da jeg fikk spørsmålene og skjønte at jeg kunne svare, tenkte jeg at «nå har jeg 48.000 kroner hvis jeg ikke roter det til». Da fikk jeg litt panikk og ble veldig usikker på om det jeg skrev egentlig var riktig, forteller den unge vinneren.

Selve øyeblikket da hun kunne slippe jubelen løs husker hun ikke helt klart.

— Jeg tror jeg var veldig happy! Jeg jublet i alle fall veldig, smiler Jenny.

Skriver bok

Litt av de 48.000 har allerede gått til en bærbar pc. Og kanskje blir det tur til USA til sommeren sammen med mamma Birgitte Ellefsen, som ga Jenny den første Harry Potter-boken da hun var seks år gammel.

— Først hadde jeg egentlig ikke lyst til å lese den, for jeg syntes den så så kjedelig ut, sier Jenny.

— Men jeg fikk pushet det igjennom, humrer Birgitte Ellefsen.

Siden har hun og moren hatt et fast ritual når det kommer ny bok i favorittserien - de skal lese boken sammen første gang.

— Men du jukset en gang, da, påpeker moren.

— Ja, men bare en!

Ved siden av å sluke bøker bruker Jenny fritiden på ballett og fiolin, og har også en liten forfatter i magen.

— Jeg skriver på en fantasybok, men den er ikke så inspirert av Harry Potter. Karakterene i Harry Potter-bøkene er så sterke at folk hadde kjent dem igjen med en gang hvis jeg prøvde å kopiere dem, sier Jenny.

Nysgjerrige venner

Programmet ble spilt inn for flere uker siden, og bare den nærmeste familien har visst hvordan det gikk. Det har ikke vært lett å holde munn på skolen.

— Jeg har satt opp et pokerfjes og sagt «Jeg-kan-ikke-si-noenting-fordi-det-står- i-kontrakten». Noen har prøvd å spørre «jammen, du kan vel si det bare til meg?», og noen har spurt om de får låne tusen kroner, ler Jenny, som begynte på Os ungdomsskole i høst.

Hun har også rukket å bli gjenkjent på gaten etter de forrige rundene av programmet.

— Det var en klynge med 50 år gamle damer som ropte til meg: «Vi følger med deg på TV!». Da ble jeg skikkelig flau. Det var nesten så jeg sprang.