TRULS SYNNESTVEDT

— Jeg har alltid likt å ta vare på gamle ting, sier bergenske Maggie Hansen, for tiden med adresse i Via Guido Cavalcanti i bydelen Monteverde Vecchio, en av Romas mest sjarmerende.

Der har hun siden i fjor høst holdt hus sammen med leonbergeren Terra og Pusen Pedersen, begge medbrakt fra Lyngbø på Laksevåg.

For det er i Colosseum-byen Roma Maggie vil gjøre alvor av en drøm - å lære seg arkitektonisk restaurering og møbelrestaurering.

— Det er en god følelse å sette gamle ting tilbake til det opprinnelige, synes hun.

Behov for omskolering ga Maggie muligheten til å realisere drømmeutdannelsen. Etter et innledende kurs hjemme i Bergen, reiste hun i fjor til Roma og startet jakten på en læreplass.

— Jeg mente at Roma måtte være det sted i verden som hadde mest å tilby, både av ekspertise, læremuligheter og oppgaver innenfor restaurering, forklarer hun.

Hun opplever Roma som en «en smeltedigel av historiens kulturelle påvirkninger».

Trenger vi nevne flere stikkord enn Peterskirken, Pantheon, Palazzo Borghese, Trevi-fontenen og Den spanske trapp?

Jobber med EU-prosjekt

— Mitt første kommersielle oppdrag var restaurering av et gammelt skrivebord som står i Palazzo Borghese, en veldig spennende jobb, forteller Maggie.

Hennes første lærested var hos velrenommerte Carlo Ceccotti, en plass hun snuste seg til på egen hånd. Nå har hun studieplass og læretid hos Fabrizio Scottoni på Istituto Quae Ante i bydelen Testaccio, på østsiden av vannveien Tiber.

— Og gjennom Istituto Quasar deltar jeg akkurat nå i restaurering av tre hus i parken Villa Ada di Savoia. Midler til prosjektet er gitt av EU og Commune di Roma, og et av husene skal bli internasjonalt leketøysmuseum, forteller Maggie.

I pensum handler det om arkitektonisk oppmåling, om marmor, keramikk og skifer, om sopp og alger, gamle teknikker og historiske undersøkelser. Og mer til. Mye er.

Og de fleste ledige stunder bruker hun til restaurering og forgylling av antikke objekter.

Gelato og Porta Portese

Maggies Roma-dager består både av forelesninger og praksis, alt på italiensk. Dessuten lufteturer med Terra til Sigrid Undset-parken Villa Doria Pamphili, og innimellom søndagsturer til byens ufattelig mange historiske severdigheter.

Men hun nyter også Roma-gleder som en gelato-favoritt hos «Blue Ice» på Piazza Santa Maria Liberatrice, lune kvelder på Trastevere-strøkets kafeer - og hyppige visitter til det ufattelig svære gatemarkedet ved Porta Portese - en endeløs åpenbaring av salgsboder med alt et norsk hjerte kan begjære av «saker og ting» til en billig euro-penge.

— Aldri et kjedelig «momento», tro meg, sier Maggie.

RESTAURERER: Maggie Hansen deltar i restaureringen av disse gamle husene i Villa Ada di Savoia-parken i Roma. Her er hun ute og ser på området.<p/> FOTO: PRIVAT<p/> LÆRETID: Maggie Hansen sammen med sin veileder Fabrizio Scottoni på Istituto Quae Ante i Roma.<br/> FOTO: PRIVAT